StoryEditor

Poslanci chcú s ministrom kultúry Tóthom hovoriť o novom zákone o TASR

12.09.2005, 19:12
Autor:
TASRTASR

Na potrebe nového zákona o Tlačovej agentúre SR (TASR) sa zhodujú poslanci mediálneho výboru NR SR, ktorí chcú o ňom na svojom najbližšom zasadnutí hovoriť s ministrom kultúry SR Františkom Tóthom.
Generálny riaditeľ TASR Peter Nedavaška dnes poslancov informoval, že doterajšie návrhy zákonov z dielne ministerstva boli neúspešné. Ten ostatný rezorty zmietli v pripomienkovom konaní ako nerealizovateľný. Ministerstvo financií a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa pritom vyjadrili, že treba uvažovať o transformácii TASR na akciovú spoločnosť. Nedavaška je za novú podobu TASR ako verejnoprávnej inštitúcie.
Nový zákon a transformácia na novú právnu formu by mohli vyriešiť súčasné problémy agentúry, o ktorých Nedavaška hovoril s poslancami. "Agentúra sa dostala na hranicu svojich možností," uviedol. V prvom polroku 2005 totiž z TASR odišlo vyše desať percent zamestnancov, ktorí zabezpečujú hlavnú činnosť. Dôvodom sú i platy redaktorov TASR, ktoré sú kvôli úsporným opatreniam v porovnaní s inými médiami nízke. Výnosy TASR totiž nie sú dostatočné na pokrytie nákladov agentúry. TASR pritom dostáva stále nižší príspevok od štátu, no na trhu je limitovaná predpismi. "Na zachovanie funkcií agentúry je 40 miliónov od štátu málo," povedal Nedavaška. Napriek problémom si TASR plní svoje úlohy, za prvý polrok 2005 vyprodukovala 100 565 správ, z toho vyše 67 tisíc slovných, vyše 27 tisíc fotografií a grafov a vyše šesťtisíc zvukových správ.
Podľa poslanca Smeru Dušana Jarjabka sa dnes zužuje priestor pre TASR, keďže jej ho berie aj súkromná tlačová agentúra. Preto podľa neho nastal čas definovať TASR novým zákonom. Aj poslankyňa SDKÚ Eva Rusnáková chápe dôležitosť štátnej tlačovej agentúry. Podľa nej sa pri regionálnych voľbách stalo, že súkromná agentúra išla pod rámec informovania a potrebné informácie vtedy poskytla len štátna agentúra. Poslanec Smeru Dušan Čaplovič je za väčšiu solidaritu verejnoprávnych médií, čo by mohlo byť zakomponované aj v novom zákone. Poslanci sa tiež dozvedeli o náleze Ústavného súdu, ktorý potvrdil, že fungovanie TASR nie je v rozpore s ústavou ani inými zákonmi na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:51