StoryEditor

Opozícia: Na mimoriadnej schôdzi vecne a odborne

11.04.2007, 14:46
Autor:
SITASITA

Opozičné strany sa dohodli na spoločnom postupe na piatkovej mimoriadnej parlamentnej schôdzi v znamení vecnej a odbornej diskusie bez emócií i na ďalšej efektívnej spolupráci. Na brífingu po rokovaní to povedali predsedovia strán Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS), Pál Csáky (SMK) a Pavol Hrušovský (KDH).
Rozprava na mimoriadnej parlamentnej schôdzi o odvolávaní ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka, ktorú opozícia iniciovala, má byť podľa opozičných lídrov odborná. "Máme záujem na vecnej faktickej rozprave, nie na zabíjaní času a neproduktívnych naťahovačkách," povedal Dzurinda s tým, že tomu budú zodpovedať aj vystúpenia opozičných poslancov. Hrušovský považuje iniciatívu odvolať Jahnátka za dôležitú aj napriek nedostatku poslancov potrebných na odvolanie ministra. "Politika je aj o morálke, nie každé pravidlo sa dá napísať," dodal Dzurinda na margo dôvodov na odvolanie Jahnátka.
Opoziční lídri podľa Dzurindu diskutovali aj o zefektívnení ďalšej spolupráce opozície v parlamente napríklad pri predkladaní legislatívnych návrhov. "Budeme sa stretávať ešte skôr, ako predlohy prídu do Národnej rady SR, to nám umožní hľadať dohodu ešte účinnejšie ako doteraz," dodal Dzurinda. Jahnátek nie je podľa Hrušovského jediný minister, u ktorého opozícia vidí dôvody na odvolanie. "Zbiera sa to viacerým. Minister Harabin doslova provokuje trpezlivosť občanov a vysmieva sa im do očí aj napriek upozorneniam premiéra," povedal Hrušovský s tým, že nevylučuje ani ďalšie návrhy na odvolanie ministrov.
Hrušovský i Dzurinda ocenili ubezpečenie Csákyho o kontinuite politiky SMK po zmene jej vedenia. "SMK zostane stabilným, serióznym a vypočítateľným partnerom," potvrdil Csáky. Podľa Dzurindu nie je dôvod na znepokojenie zo zmeny vedenia SMK ani po mediálnych výrokoch podpredsedu strany Miklósa Duraya na tému územnej autonómie či odškodnenia Maďarov vysťahovaných po vojne. "Komentovať to nemá žiaden význam, žiaden zmysel," dodal Dzurinda. Hrušovský povedal, že KDH bude politiku SMK sledovať, nateraz nevidí dôvod na prehodnocovanie vzťahu k nej.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:06