StoryEditor

Mimovládky považujú infozákon za dôležitý nástroj verejnej kontroly

11.10.2005, 11:32
Autor:
TASRTASR

Za jeden z najdôležitejších nástrojov verejnej kontroly, ktorý pomáha v boji proti korupcii a netransparentnosti, považujú mimovládne organizácie novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Ten sa už v utorok dostane na rokovanie výborov Národnej rady SR.
Aliancia Fair-play, Konzervatívny inštitút M.R. Štefánika, združenie Občan a demokracia a Transparency International Slovensko budú proces prerokúvania novely zákona vo výboroch podrobne sledovať.
Právo na prístup k informáciám tak, ako ho poznáme v súčasnosti, bolo v minulosti viackrát ohrozené rôznymi politickými iniciatívami, ktoré sa snažili účinnosť zákona oslabiť, uviedla v tlačovom vyhlásení Jana McDonnellová z Aliancie Fair-play.
Zákon podľa mimovládnych organizácií patrí k najmodernejším a najústretovejším v Európe. Minister spravodlivosti v novele navrhuje ešte viac posilniť právo verejnosti na informácie. Mimovládne organizácie navyše počas pripomienkového konania vo vláde obhájili krátke lehoty na sprístupnenie informácií, ktoré boli podľa pôvodného návrhu ohrozené, a presadili prístup k informáciám aj z neukončených správnych konaní, napríklad o plánovaných stavbách alebo veľkých zahraničných investíciách.
Vládny návrh novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám posunul parlament do druhého čítania 21. septembra. Podľa zákona by platy a odmeny štátnych a verejných funkcionárov platených z daní občanov mali byť verejné. Novela zúži okruh chránených osobných údajov súvisiacich s verejnou činnosťou takýchto osôb. Rovnakým spôsobom sa navrhuje upraviť sprístupňovanie osobných údajov o ľuďoch, ktorí nadobudli majetok od štátu, obcí, samosprávnych krajov či verejnoprávnych inštitúcií. Návrh tiež zabraňuje neverejným rokovaniam obecných alebo krajských samosprávnych zastupiteľstiev pri rozhodovaní o odmenách starostov, poslancov alebo zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 19:47