StoryEditor

Vo Svidníku oslavujú podľa juliánskeho kalendára Silvestra a Nový rok 2007

13.01.2007, 19:10
Autor:
TASRTASR

usíni a Ukrajinci žijúci v kraji pod Duklou si dnes podľa starého juliánskeho kalendára pripomínajú v priestoroch skanzenu Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku Silvestra.
Na tých, ktorí zostali verní starej cirkevnej tradícii, čakal bohatý kultúrny program, v ktorom dominovali novoročné koledy v podaní súboru Makovica, detské radovánky a v nočných hodinách aj novoročná veselica. "Keďže sme už mimo pôstneho obdobia nechýba ani pravá zakáľačka a zabíjačková ochutnávka, no a samozrejme aj gratulácie do nového roka," uviedol dnes pre TASR prednosta Obvodného úradu vo Svidníku Milan Cocuľa. Dodal, že Silvester dnes oslávia všetci tí, ktorí v takmer 13-tisícovom meste hovoria po rusínsky. Z uvedenej akcie chcú vytvoriť tradíciu rozlúčky so starým a privítania nového roka. Podľa prednostu Nový rok 2007 privítajú Svidníčania v nedeľu bohoslužbou v skanzenovom starom chráme.
Silvestra podľa starého kalendára dnes oslávi aj asi tisícka farníkov z viacerých obcí Sobraneckého, či ďalších okresov východného Slovenska. Zvyšná časť z celkového počtu 13 tisíc farníkov Eparchiálnej rady Pravoslávnej cirkvi v Michalovciach oslávila Vianoce aj príchod Nového roka podľa nového kalendára. Na Slovensku sa k pravoslávnemu vyznaniu hlási v dvoch eparchiách vyše 50 tisíc ľudí. V Prešovskej eparchii sa väčšina veriacich pridržiava starého kalendára.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:46