StoryEditor

Ochranári chcú prispieť na analýzu zvyškov po požiari

26.06.2006, 17:18
Autor:
SITASITA

Požiar skladu chemikálií firmy Detox v bratislavskej Petržalke potvrdzuje, že pri posudzovaní zámerov prevádzok, ktoré majú nakladať s nebezpečnými odpadmi, musí byť bezpečnosť jedným z kľúčových kritérií. Uvádza sa to v stanovisku Priateľov Zeme-SPZ, ktoré agentúre SITA poskytla mediálna koordinátorka organizácie Barbora Černušáková.
Ako sa v stanovisku uvádza, firmy podnikajúce v oblasti skladovania chemikálií, ale aj úrady sa veľmi často uspokoja s tvrdením, že moderné zariadenia sú bezpečné. Viaceré predkladané projekty sa nedostatočne alebo vôbec nevenujú bezpečnostným opatreniam. V súvislosti s požiarom v sklade Detoxu Priatelia Zeme-SPZ ponúkli pomoc vyšetrujúcim orgánom a sú ochotní finančne prispieť aj na analýzu zvyškov po požiari, ktorá by mala zistiť, či neobsahujú nebezpečné toxické látky ako dioxíny či PCB.
Priatelia Zeme-SPZ tiež upozorňujú, že firma Detox musí mať presný zoznam skladovaných látok, pretože evidenciu o množstvách a druhoch nebezpečného odpadu vyžaduje legislatíva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 05:46