StoryEditor

SOU lesnícke Sigord má vynikajúce skúsenosti s kotolňou na biomasu

27.12.2006, 16:09
Autor:
TASRTASR

Po dvoch rokoch prevádzkovania má Stredné odborné učilište (SOU) lesnícke Sigord v Kokošovciach pri Prešove vynikajúce skúsenosti s kotolňou na spaľovanie biomasy.
Škola v nehostinnom prostredí Slánskych vrchov je prvým zariadením v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja, ktoré využíva takýto zdroj energie na vykurovanie areálu. Technologickým základom sú dva ekologické kotly zn. Hamont, spaľujúce drevené štiepky. Celá investícia vyšla na asi štyri milióny korún. Riaditeľ SOU Ján Čurpek pre TASR uviedol, že ročné náklady na chod činia asi 300 tisíc Sk, pred ich zavedením boli podstatne vyššie - 1,6 milióna Sk. Predpokladá, že do konca januára 2007 splatia z úspor náklady na investíciu. Kotolňa je nové srdce areálu. "Je to vlastne robot, ktorý funguje bez človeka," poznamenal a dodal, že zrušil funkciu kuriča a je len jedna osoba zodpovedná za chod kotlov. Dominantné a podstatné je podľa Čurpeka to, že je "konečne všade teplo". Je to o to dôležitejšie, že v škole majú asi dvesto vykurovacích dní do roka.
Okrem ekonomických má chod novej kotolne aj ekologické dôsledky. Starý zdroj tepla od roku 1956 spaľoval koks a za takúto jeho prevádzku bolo SOU pokutované.
Zavedenie novej kotolne je súčasťou viacerých aktivít na rozšírenie záberu činnosti SOU. V tomto školskom roku má vo všetkých odboroch rekordný počet 179 žiakov. Vzhľadom na povahu odborov ide len o chlapcov. V novom roku chystajú otvoriť trojročný učebný odbor rybár. Podľa Čurpeka pedagogický zbor vynaloží také úsilie, aby v období náboru boli úspešní a získali preň minimálne 17 chlapcov. Vzhľadom na informácie o vzostupnom trende v rybnom hospodárstve na východnom Slovensku veria, že budú úspešní a ako jediní z SOU v Prešovskom a Košickom kraji odbor aj otvoria. O jeho zaradenie do siete sa usilovali štyri roky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:54