StoryEditor

KSS chce podať sťažnosť na ÚS za retroaktivitu zákona o sociálnom poistení

06.07.2005, 15:06
Autor:
TASRTASR

Podanie na Ústavný súd (ÚS) kvôli retroaktivite zákona o sociálnom poistení mieni podať Komunistická strana Slovenska.
Retroaktivita zákona spočíva podľa poslanca KSS Karola Ondriaša v sprísnení kritérií na priznanie invalidného dôchodku, čím boli zmenené právne vzťahy prijaté predchádzajúcimi zákonmi. "Je v rozpore s Ústavou SR. Keď niekto niečo zákonom dostane, tak druhý zákon mu to nebude brať," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Ondriaš. Zmenou sa v horšej pozícii ocitlo 23 percent občanov, polepšili si len tri percentá. Podanie je spoločnou iniciatívou opozície.
Návrh na odvolanie predsedu vlády Mikuláša Dzurindu KSS podľa predsedu poslaneckého klubu Vladimíra Ďaďa podporí, hoci neočakáva, že by bolo úspešné. Dôvodom na odvolanie sú viaceré otázky, na ktoré premiér doposiaľ neodpovedal. Ide podľa neho napríklad o zodpovednosť za predaj paroplynového cyklu, ktorého cena mala byť podhodnotená. "Pred rokom sa predával za dve miliardy, dnes sa predáva za štyri miliardy. Dve miliardy si niekto zoberie do vrecka len za to, že sa na neho prevedie vlastníctvo," konštatoval Ďaďo. Podať návrh na odvolanie predsedu vlády je podľa neho navyše legitímnym právom opozície.
V prvom čítaní by mali poslanci KSS v parlamente podporiť návrh zákona o kontrole hospodárenia obcí Najvyšším kontrolným úradom, transformáciu Vojenských opravárenských závodov a návrh novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách.
KSS očakáva nízku účasť pri voľbách do VÚC, pretože budú "voľbami nezodpovedných sľubov súčasnej vládnej koalície". Tie podľa predsedu KSS Jozefa Ševca natoľko otrávia voličov, že sa to môže prejaviť aj pri účasti na parlamentných voľbách. Vládnej koalícii súčasný stav podľa neho vyhovuje, pretože nízka účasť umožní presadiť svojich kandidátov. Počas letných prázdnin budú poslanci KSS na kultúrnych a športových podujatiach po celom Slovensku diskutovať s občanmi o aktuálnych problémoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 03:23