StoryEditor

Pokračovalo pojednávanie s obvineným z dvojnásobnej vraždy

27.02.2006, 12:49
Autor:
TASRTASR

Výpoveďou matky obžalovaného 30-ročného Petra G. zo Slovenskej Ľupče, ktorého prokurátor obžaloval z dvoch vrážd, dnes na Krajskom súde v Banskej Bystrici pokračovalo odročené hlavné pojednávanie.
Matka obžalovaného Anna, ktorú navrhol súdu vypočuť Peter G., dnes uviedla, že je presvedčená o synovej nevine. Podľa nej bol síce niekedy nervózny a slovne na ňu viackrát zaútočil, nikdy ju ale fyzicky nenapadol. Po takýchto útokoch sa jej vždy ospravedlnil. Podľa nej ho rozchod s priateľkou Stankou, ktorú mu prebral jeho o rok mladší bratranec Vladimír, veľmi trápil. Práve Vladimír je v tomto prípade hlavným svedkom aj preto, že podľa jeho tvrdenia pomáhal Petrovi G. obete odstrániť a zahladiť stopy.
Podľa obžaloby mal Peter G. v januári 1995 zavraždiť v Slovenskej Ľupči 18-ročného Vladimíra S. z Lučatína v okrese Banská Bystrica. Druhým zavraždeným je 35-ročný Ľubomír T. z Medzibrodu v Banskobystrickom okrese. Usmrtiť ho mal v lete 2002 v lesnom poraste horského strediska Šachtička neďaleko Banskej Bystrice, kde jeho telo našli v neprístupnom teréne. Mŕtvolu prvého zavraždeného mal Peter G. zakopať vo svojej záhrade.
Pred súdom Peter G. znovu poprel, že by oboch mužov zavraždil. Tvrdí, že o prvej vražde sa dozvedel až od vyšetrovateľa, keď ho obvinil. Z druhej vraždy podozrieva svojho bratranca Vladimíra G., ktorý podľa neho mohol mať so zavraždeným nevyrovnané účty za spoločné krádeže chrámových sošiek v Rakúsku.
Bývalá priateľka Petra G. Stanka už skôr vypovedala, že po rozchode s ním začala chodiť s jeho bratrancom Vladimírom. Keď sa Peter v lete 2003 dozvedel o tom, že sa chcú zosobášiť, zavolal jej a povedal že zariadi, aby sa Vladimír dostal na 12 až 13 rokov do väzenia. Vyhrážal sa, že obaja, aj ich dieťa, budú trpieť, za čo sa jej však neskôr ospravedlnil. O násilníckej povahe Petra G. vedela celá dedina, čo potvrdili ďalší svedkovia. Od jedného žiadal 10 tisíc korún s tým, že ak mu ich nedá, bude trpieť jemu veľmi blízka osoba.
Peter G. má na svedomí i vraždu vlastného otca, ktorého zastrelil ako šestnásťročný. V minulosti bol viackrát súdne trestaný za rôzne skutky. Pred vyše dvoma rokmi ušiel z domu tesne pred zásahom kukláčov a chytili ho bez dokladov až na zelenej hranici pri pokuse ujsť do Poľska.
Petrovi G. hrozí trest odňatia slobody na 12 až 15 rokov, ale aj doživotie. Pojednávanie pokračuje v utorok, keď má pred senátom vypovedať päť súdnych znalcov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 18:59