StoryEditor

Polícia začala trestné stíhanie vo veci kvôli Kotlebovmu vystúpeniu v SRo

12.06.2006, 18:16
Autor:
TASRTASR

Polícia začala na základe rozboru nahrávky relácie Slovenského rozhlasu s dvojkou na kandidátke SĽS Marianom Kotlebom trestné stíhanie vo veci trestného činu podnecovania k národnostnej, rasovej alebo etnickej nenávisti.
Policajti z Prezídia Policajného zboru si nahrávku SRo vyžiadali po tom, čo Kotleba, stíhaný za trestný čin podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov, hovoril vo vysielaní o vybudovaní stavovského štátu. TASR o tom informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Alena Toševová. Napriek tomu, že SRo zamedzil možnosti stiahnuť zo svojej stránky záznam spomínanej relácie, SĽS ho na svojej stránke zverejnila.
Činnosť SĽS preveruje aj Generálna prokuratúra SR, ktorá si posvietila na ich registračné materiály. "Skúmame to aj v súvislosti s posúdením naplnenia zákonných podmienok na využitie právomoci generálneho prokurátora obrátiť sa na Najvyšší súd SR s návrhom na rozpustenie, alebo na pozastavenie činnosti," povedala pre TASR Jana Tökölyová z GP.
Bývalý vodca už zrušenej Slovenskej pospolitosti - Národnej strany Kotleba v relácii SRo 27. mája vyhlásil, že "SĽS chce vybudovať nový stavovský slovenský štát založený na kresťanskom, národnom a sociálnom princípe". Hovoril tiež o "bielom Slovensku", o tom, že Strana chce "očistiť" spoločnosť od "vplyvu komunistov, socialistov a liberálov".
Slovenskú pospolitosť-Národnú stranu 1. marca rozpustil Najvyšší súd SR. Politická činnosť strany bola v rozpore s Ústavou SR. Kotleba a tiež štvorka na kandidátke strany Ján K. už čelia obvineniam z trestných činov podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 15:01