StoryEditor

Približne 21 miliónov Sk bude stáť rozšírenie skladky pri Liptovskom Mikuláši

17.03.2007, 12:54
Autor:
TASRTASR

Približne 21 miliónov Sk bude stať rozšírenie skládky komunálneho odpadu pri hornoliptovskej obci Veterná Poruba, okres Liptovský Mikuláš. Jej kapacita by postačovala potom asi na štyri až päť rokov. Bude to závisieť aj od množstva separovaného odpadu z celkového objemu komunálneho odpadu, uviedol pre TASR liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč.

"V meste Liptovský Mikuláš vyprodukujeme ročne vyše 11 tisíc ton tuhého komunálneho odpadu. Z neho vyseparujeme asi 16 percent, čo je približne 16 kg na jedného obyvateľa. Triedime napríklad sklo, papier, plasty, batérie, elektronický šrot," povedala referentka pre životné prostredie Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši Iveta Klepáčová.

Skládku komunálneho odpadu pod obcou Veterná Poruba vybudovali po sanácii divokej skládky na území obcí Veterná Poruba a Smrečany v roku 1993. Pôvodnú nelegálnu skládku vytvorili v roku 1978 a slúžila na skládkovanie všetkých druhov odpadov, prevažne nebezpečných odpadov z kožiarskeho priemyslu. Mesto Liptovský Mikuláš v roku 1993 na základe vyhlásenia havarijného stavu na skládke ju sanovalo. Doteraz vykonané práce stáli vyše 160 miliónov Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:14