StoryEditor

Kaliňák: Vyjadrenie Jahnátka bolo trochu nešťastné

22.03.2007, 15:11
Autor:
TASRTASR

yjadrenia ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka o možnosti zúčtovania úplatkov pri obchode so zbraňami pre považuje minister vnútra Robert Kaliňák za nešťastné.
"Hneď som sa o to zaujímal. Vysvetlil mi to tým, že mal na mysli štandardnú formu, ktorá je vždy na báze obchodných stykov, sprostredkovania a podobne. Ani z pohľadu môjho rezortu tam nie je žiadna informácia, ktorá by bola hodná ďalšieho štúdia," vysvetlil šéf rezortu vnútra.
Osobne nevidí dôvod na Jahnátkovu rezignáciu. Podľa neho sa hovorilo, že pri záujmoch o zákazkách akéhokoľvek druhu môže byť vždy "tlačenica". "Pýtal som sa, či má o tom nejakú vedomosť. Povedal mi, že mal na mysli štandardné formy, akými je sprostredkovanie, ktoré sú vo svete bežné," zdôraznil Kaliňák. Je presvedčený, že keby mal Jahnátek akékoľvek informácie o nezákonnej činnosti, určite by ho ako ministra vnútra na ne upozornil.
Na otázku, či má informácie ako to funguje v obchode so zbraňami, Kaliňák odpovedal negatívne. Nikdy som so zbraňami neobchodoval a ani nebudem. Ak som niekedy s niečím obchodoval, tak to boli knihy a skriptá. Pred mojim nástupom do politiky to boli veci, ktoré osviežujú žalúdkovú časť tela a tie nie je možné spájať s úplatkami," dodal.
Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) si myslí, že štátne firmy by mali podobne ako súkromné vedieť pri obchodoch s tretími krajinami zúčtovať úplatky. Povedal to v rozhovore pre najnovšie číslo týždenníka Trend. Jahnátek v rozhovore o zbrojárskom priemysle na otázku "Buďme realisti - vedia si štátne firmy zúčtovať úplatky?" odpovedal: "Pozrite sa, hovoríme o netradičných formách predaja. Tieto netradičné formy skutočne fungujú. To by sme klamali, keby sme nepotvrdili tento fakt." Jahnátek si myslí, že "aj toto je ošetriteľné aj v štátnych podnikoch". Len to vraj musí byť niekde evidované. Potom sa opýtal, ako súkromník "vygeneruje čierne peniaze, ktoré idú na netradičnú formu obchodovania...?".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 19:46