StoryEditor

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo vo Vysokých Tatrách trvá

21.01.2007, 13:50
Autor:
TASRTASR

Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier vo výške nad 1600 m trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Západných Tatrách je o stupeň priaznivejšia situácia, vyskytuje sa tam mierne lavínové nebezpečenstvo. V ostatných pohoriach je malé lavínové nebezpečenstvo, prvý najnižší stupeň.
Vo vysokohorskom teréne sa môžu uvoľniť doskové lavíny už pri malom mechanickom zaťažení alebo narušení snehovej pokrývky na extrémnych svahoch so sklonom nad 35 stupňov. Príležitostne sa môžu vyskytnúť aj menšie samovoľné lavíny z nového naviateho snehu. TASR dnes informoval službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej Juraj Settey.
Za uplynulých 24 hodín napadlo vo vysokohorskom teréne Tatier miestami do šesť centimetrov nového snehu, za poslednú periódu sneženia okolo 50 cm. Silný vietor nový sneh previeval na záveterné, najmä južné a juhovýchodné expozície, kde sa nachádzajú málo stabilné snehové útvary - dosky, vankúše a preveje. Súvislá snehová pokrývka je približne od nadmorskej výšky 1300 m. Celková výška snehu je veľmi nerovnomerne rozložená, chrbty, rebrá sú vyfúkané na trávu, ľad, skaly a v jednotlivých pohoriach dosahuje na toto obdobie podpriemerné hodnoty. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách sa pohybuje od nesúvislej do 65 cm, v Západných a Vysokých Tatrách je vo vysokohorskom teréne miestami do 160 cm snehu.
Ráno bolo na hrebeňoch hôr zamračené, hmlisto, v stredných polohách dážď, snežilo len vo vysokých polohách Tatier. Oteplilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od -5 do 3 stupňov Celzia. Na hrebeňoch hôr fúkal čerstvý západný vietor miestami rýchlosťou do 35 km/h, v nárazoch do 55 km/h.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 09:39