StoryEditor

SLK neodporúča lekárom podpisovať zmluvy

14.03.2006, 15:16

Rada Slovenskej lekárskej komory (SLK) naďalej neodporúča svojim členom podpisovať návrhy zmlúv, ktoré im predložila Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Spoločná zdravotná poisťovňa (SZP). Rada SLK zároveň poverila rokovací tím SLK pokračovať v rokovaniach s oboma zdravotnými poisťovňami. Ako na tlačovej besede informoval prezident SLK Milan Dragula, rada sa na tomto odporúčaní uzniesla dnes. Zároveň listom vyzvala premiéra Mikuláša Dzurindu a ministra financií Ivana Mikloša na rokovanie o súčasných problémoch financovania zdravotníctva.
Dzurinda i Mikloš začiatkom marca obvinili vedenie SLK z prepojenosti s opozičnými politickými stranami Smer-Sociálna demokracia a Slobodné fórum. Dragula sa preto nevedel vyjadriť k pravdepodobnosti, že SLK na rokovanie pozvú. "My nie sme zaťatí. O tomto probléme treba rokovať," konštatoval Dragula. Podľa neho by sa v štátnom rozpočte našiel priestor na zvýšenie finančných prostriedkov do zdravotníctva. "Keď sa pred voľbami našli dve miliardy korún na zvýšenie dôchodkov," komentoval Dragula.
Rada SLK za hlavný dôvod neúspechov rokovaní s VšZP označila neochotu poisťovne akceptovať návrhy SLK. Komora podľa rady navrhovala do zmlúv zakotviť aj rozsah nakupovanej zdravotnej starostlivosti, čo VšZP odmietla. "Zo zmluvy, ktorú navrhuje VšZP vyplýva, že poskytovateľa núti poskytovať neobmedzený objem zdravotnej starostlivosti za obmedzené financie," dodal Dragula. Zároveň upozornil, že doteraz niektorí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti nedostali návrhy zmlúv od VšZP a SZP.
Tím SLK bude podľa poverenia rady naďalej rokovať s VšZP i SZP. Do pondelka podľa údajov VšZP s ňou podpísalo zmluvu 4 500 poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, čo predstavuje viac ako 50 % poskytovateľov. Podľa Dragulu lekári z niektorých, najmä chudobnejších regiónov, podpisujú zmluvy napriek ich nevýhodnosti pre poskytovateľov. Na príčine je podľa neho to, že ich pacienti si nemôžu dovoliť platby v hotovosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 19:04