StoryEditor

Zlé zúčtovanie bude bez pokút

17.05.2006, 00:00
Podľa Zajaca je lepšie podať zle alebo zmätočne vyplnené tlačivo, ako ho nepodať vôbec. Zúčtovanie odvodov do zdravotného poistenia sa bude tento rok robiť prvý raz. Aj preto nebudú nesprávne vyplnené tlačivá pokutované.

Radšej podať zle alebo zmätočne vyplnené tlačivo, ako ho nepodať vôbec. Takúto teóriu razí pri ročnom zúčtovaní odvodov do zdravotného poistenia minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Aj preto nebude Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou za nesprávne vyplnené tlačivá rozdávať pokuty. "Ročné zúčtovanie, ktoré je podobné ako daňové priznanie, sa bude robiť tento rok prvý raz. Všetci sa to ešte len učíme," zdôvodnil Zajac.
Pozor na termíny
Za najdôležitejšie považuje dodržiavanie termínov. Ak ich platiteľ poistného zmešká, neodovzdá tlačivo alebo neoznámi výšku preplatku či nedoplatku, musí počítať s pokutou. Poistencovi tak hrozí 5-tisíc Sk, zamestnávateľovi až 100-tisíc Sk. Okrem sankcií plní úrad aj úlohu rozhodcu v prípadných sporoch, ktoré súvisia s ročným zúčtovaním. A tie sa dajú očakávať - aspoň podľa zamestnávateľských združení, ktoré majú so zúčtovaním zásadný problém. Slovenská obchodná a priemyselná komora, Slovenská asociácia malých podnikov a podnikateľský Klub 500 žiadajú zúčtovanie zrušiť alebo aspoň odložiť. Podľa Tibora Gregora z Klubu 500 sa malo zaviesť až po prechode výberu odvodov na daňové úrady. "Vtedy by bolo možné uvažovať aj o spoločnom zúčtovaní daní a odvodov." Hoci Zajac akékoľvek zmeny v ročnom zúčtovaní odmieta, myšlienku spoločného vymeriavacieho základu pre dane a zdravotné aj sociálne odvody podporuje. Podľa neho je to však úloha už pre novú vládu.
Živnostníci s preplatkami?
Ročné zúčtovanie poistného treba podať do konca júna, možno tak urobiť aj elektronicky. Ľudia, ktorí v priebehu minulého roka zmenili zdravotnú poisťovňu, ho podávajú na príslušnú pobočku, kde boli poistení naposledy. Ročné zúčtovanie sa týka podľa Zajaca asi len 600- až 700-tisíc poistencov. Ide o samostatne zárobkové osoby, ako aj o zamestnancov, ktorých príjmy zo zamestnania aspoň v jednom mesiaci presiahli 43 095 Sk. Horná hranica pre zúčtovanie je stanovená na 516-tisíc korún. Ročné zúčtovanie podávajú aj poistenci štátu - pracujúci dôchodcovia alebo študenti, ktorých príjmy za vlaňajší september až december boli vyššie ako 13-tisíc Sk. Rovnaká podmienka výšky príjmu za posledné štyri mesiace roka platí aj pre samoplatcov. Ministerstvo zdravotníctva očakáva, že štát bude mať na poistnom nedoplatok, jeho výšku si však Zajac netrúfol odhadnúť. Naopak, u samostatne zárobkovo činných osôb sa dajú predpokladať na poistnom preplatky. Vyúčtovanie musí prebehnúť do konca septembra.

Lehoty na ročné zúčtovanie:
- zamestnanec mal možnosť požiadať o ročné zúčtovanie zamestnávateľa do 15. mája 2006
- ročné zúčtovanie sa musí vykonať do 30. júna 2006
- poistenec alebo zamestnávateľ musí oznámiť ostatným platiteľom - zamestnávateľom ich preplatok alebo nedoplatok do 31. júla 2006
- zamestnávateľ zosumarizuje výsledky ročného zúčtovania do 31. augusta 2006
- vyrovnanie preplatkov či nedoplatkov medzi poisťovňami a platiteľmi poistného do 30. septembra 2006
Zdroj: MZ SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 15:55