StoryEditor

Berényi: SMK nemá nič spoločné s aktivistami za autonómiu

17.05.2007, 13:45
Autor:
TASRTASR
Strana maďarskej koalície nemá nič spoločné s petíciou za autonómiu južného Slovenska. V reakcii na informácie, ktoré dnes zverejnila Slovenská národná strana (SNS) to povedal poslanec SMK József Berényi.

Túto akciu organizuje občianske združenie, ale SMK s tým nemá nič spoločného, zopakoval Berényi a dodal, že meno tohto združenia nepozná. Viem, že je z Komárna, to je všetko, povedal. Spomenul si však, že aktivisti tohto združenia oslovovali na ulici delegátov snemu v Komárne.

Ak bude mať SMK nejaké samosprávne aktivity, podľa Berényiho ich bude riešiť štandardnou parlamentnou cestou, a nie petíciami. Takéto aktivity podľa Berényiho nie sú autonómiou.

Uprednostňujeme podporu slovenských parlamentných strán, odpovedal Berényi na otázku, či budú pre pripravované samosprávne návrhy hľadajú podporu v zahraničí.

Predseda SNS Ján Slota dnes dopoludnia predložil novinárom dôkazy o tom, že na južnom Slovensku aktivisti už rozbehli kampaň za dosiahnutie politickej autonómie Maďarov na Slovensku.

"Na stretnutiach aktivistov sa rozdávajú mapky, ktoré ukazujú územie, ktoré by malo byť v duchu autonómie osamostatnené," komentoval situáciu Slota. Vidí v tom podobnosť so štatútom Kosova spred niekoľkých rokov, kedy malo Kosovo autonómiu takmer na úrovni nezávislého štátu.

Podľa šéfa národniarov je toto oveľa dôležitejšie ako ostatné problémy, ktoré Slovensko v súčasnosti má. "Keď nám niekto podreže krk a budeme sa váľať niekde na ulici, potom nám už bude jedno, či máme dvadsať poisťovní alebo jednu," upozornil Slota.
Podľa jeho straníckeho kolegu Štefana Zelníka niektorí poslanci evidentne konajú proti sľubu, ktorý skladali predtým, ako sa stali poslancami Národnej rady. "Skladali sme sľub ako poslanci, ktorí sme prisahali konať v prospech Slovenskej republiky. Oni porušili základný sľub," dodal Zelník.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 09:42