StoryEditor

Maďarič avizuje návrat k štátnym príspevkom pre verejnoprávne médiá

20.07.2006, 16:25
Autor:
TASRTASR

Minister kultúry Marek Maďarič dnes avizoval návrat k príspevkom štátu pre verejnoprávne médiá. "Mohlo by to ísť formou zmluvy verejnoprávnych médií s Národnou radou SR," uviedol na tlačovej besede po stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom.
V zmluve by bolo podľa Maďariča definované poslanie, programové zameranie médií a fondy, z ktorých budú ich jednotlivé úlohy financované. Koncesionárske poplatky by mali doplniť účelové transfery zo strany štátu, napríklad na transformáciu televízneho a rozhlasového vysielania na digitálne. "Lídrom digitalizácie by sa mala stať verejnoprávna televízia," domnieva sa Maďarič. Plnenie úloh a správne vynaloženie prostriedkov, ktoré médiám poskytol štát, by potom spätne skontroloval audit.
Zmeny by sa tiež podľa ministra mali dotknúť kreovania Rady STV a Rozhlasovej rady tak, aby boli ustanovené na odbornom princípe. "Dnes zákony sú nastavené tak, že naopak, ľudia, ktorí mediálnu prax majú, sa práve mnohí nemôžu stať členmi týchto rád," podotkol Maďarič. Legislatívna zmena by sa mala dotknúť aj vymenovania šéfov verejnoprávnych médií, aby sa nestalo, ako nedávno v prípade Slovenského rozhlasu, že nebudú dlhší čas obsadené.
Prezident zase navrhuje skrátenie funkčného obdobia rád verejnoprávnych médií zo šiestich rokov tak, aby nepresahovali jedno volebné obdobie NR SR. "Ak by v rámci jedného volebného obdobia sa tieto rady vymenili, možno aj niekoľkokrát, bolo by to lepšie," povedal Gašparovič.
Maďarič chce tiež navrhnúť obnovenie Rady vlády pre mediálnu politiku. "Vplyv médií na spoločnosť je taký veľký, že by tomu mala byť daná váha aj týmto spôsobom," dodal nový minister kultúry.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 09:54