StoryEditor

Slovenskí záchranári budú zasahovať v Rumunsku postihnutom povodňou

25.07.2005, 11:19
Autor:
TASRTASR

Do rumunskej prefektúry Bacau, ktorá bola najviac postihnutá záplavami, vycestuje dnes trinásťčlenný tím slovenských záchranárov, aby tam pomohli zabrániť šíreniu epidémií a odstrániť následky ničivej povodne, pri ktorej prišlo o strechu nad hlavou 15 tisíc obyvateľov.
"Na požiadanie Slovnaftu a Dunajskej Stredy a Gabčíkova odchádzame dnes o polnoci do záplavami postihnutých oblastí Rumunska. Berieme so sebou dezinfekčné prostriedky na veľkoplošnú dezinfekciu, vrátane techniky na aplikovanie tohto prostriedku a takisto berieme prostriedky aj dezinfekčný materiál na dezinfekciu zdrojov pitnej vody. Budeme pripravení samozrejme pomôcť aj pri iných prácach, keby bolo nutné, ale je tím špecializovaný na túto dezinfekciu," spresnil zámery slovenských záchranárov Ján Culka z Komplexnej centrálnej záchrannej služby (KCZS) v Gabčíkove. Podľa Culku sú v tíme, ktorý vyštartuje štyrmi autami, chemici, záchranári - špecialisti a logistik. V Rumunsku plánujú zotrvať zhruba týždeň. Náklady na expedíciu, ktorú slovenskí záchranári koordinujú s rumunským ministerstvom vnútra, dosiahnu približne 450 tisíc korún.
KCZS v Gabčíkove, v ktorej je aktívnych 171 členov zo všetkých kútov Slovenska, naposledy zasahovala pri minulotýždňovom hľadaní malého chlapčeka v Kecerovciach na východnom Slovensku. Úspešní boli toho roku pri zásahu na Srí Lanke po ničivých prívalových vlnách cunami, kde v rámci Záchrannej expedície Slovnaftu vydezinfikovali 12 objektov, prevažne nemocníc, škôl a detských domovov. V Rumunsku zasahujú prvýkrát.
Rumunsko bojuje s nezvyčajne silnými dažďami a ich následkami už niekoľko mesiacov. Povodne si už vyžiadali aj obete na ľudských životoch, škody sa odhadujú na niekoľko sto miliónov dolárov. Zničených je vyše sto mostov a desiatky kilometrov ciest a železníc, voda zničila stotisíc hektárov pôdy. Mnohé miesta sú stále bez pitnej vody. Rumunská vláda požiadala už minulý týždeň o medzinárodnú krízovú pomoc a sama vyčlenila jednu miliardu lei na obnovu zničenej infraštruktúry. V regiónoch, kde ustupuje voda, sa môže začať s likvidačnými a dezinfekčnými prácami. V krajine je treba vyčistiť a dezinfikovať veľký počet studní, na čom sa budú podieľať aj slovenskí záchranári.

Upozornenie: TASR ponúka k správe zvukový záznam.
pl som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 04:45