StoryEditor

Vláda chce vyznamenať generálneho tajomníka OECD Donalda Johnstona

07.06.2006, 18:14
Autor:
TASRTASR

Vláda dnes schválila návrh udeliť štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža I. triedy odstupujúcemu generálnemu tajomníkovi Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Donaldovi Johnstonovi, ktorý koncom tohto týždňa navštívi Slovensko.
Johnston bol na čele OECD desať rokov, a to aj počas vstupu Slovenska do tejto organizácie v roku 2000. "Počas prípravy našej krajiny na členstvo v OECD, aj po vstupe pán Johnston mimoriadne aktívne spolupracoval so Slovenskom. Toto vyznamenanie je ocenením jeho aktivít," povedal pre TASR minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Johnston, pôvodom Kanaďan, bude v piatok v Bratislave prednášať o možnostiach a výzvach v kontexte vynárajúcich sa veľkých ekonomík a ich dopadu na trhy členských krajín OECD.
Kabinet ďalej navrhol prezidentovi vyznamenať Radom Bieleho dvojkríža III. triedy významného rumunského slovakistu Cornelia Barboricu, ktorý výrazne prispel k šíreniu slovenského jazyka, literatúry a kultúry v Rumunsku i ďalších európskych krajinách. Ocenenie by mal dostať pri príležitosti životného jubilea 75 rokov. "Chceme oceniť jeho dlhoročné angažovanie sa za Slovensko v Rumunsku," povedal Kukan.
Barborica je spoluautorom Slovensko-rumunského a Rumunsko-slovenského slovníka, autorom viacerých slovenských čítaniek a gramatík pre slovenské školy v Rumunsku a vysokoškolskej učebnice Slovenská literatúra po roku 1918 (1975). Do rumunčiny preložil početné diela slovenských spisovateľov. Je autorom mnohých literárnovedeckých štúdií, zo slovakistickej tvorby je to najmä Istoria Literaturii comparata (1987) a Slovanský mesianizmus ako globálna teória a univerzálna náprava (1994).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 07:46