StoryEditor

Europoslanci HZDS by mohli požiadať aj o individuálne členstvo

14.05.2007, 15:04
Autor:
TASRTASR

Individuálny vstup europoslancov ĽS-HZDS do liberálnej frakcie Európskeho parlamentu považuje Monika Beňová (Smer-SD) za reálnejšiu možnosť, ako začlenenie celého hnutia. Ako uviedla pre TASR, vzhľadom na konzervatívny program ĽS-HZDS nepokladá prestup k liberálom za pravdepodobný a väčšie šance vidí u Európy národov.
Vyjadrenia predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara o hľadaní nového partnera mimo Európskej ľudovej strany (EPP-ED) však Beňová pokladá skôr za predsnemovú rétoriku. Mečiar v relácii TV JOJ De Facto uviedol, že okrem EPP-ED a Strany európskych socialistov (PES) sú v Európskom parlamente (EP) pre ĽS-HZDS aj iné možnosti.
"Chce zvýšiť svoju komparatívnu výhodu oproti protikandidátovi," uvažuje Beňová. Prestupy celých strán v rámci európskych štruktúr sú podľa nej neobvyklé a nastávajú najčastejšie pri vzniku novej frakcie.
Akákoľvek skupina, do ktorej by ĽS-HZDS chcela vstúpiť, bude podľa Beňovej skúmať dôveryhodnosť ich rozhodnutia tak z hľadiska programu, ako aj politickej minulosti. "Či si to po troch rokoch táto strana zase nerozmyslí," uzavrela.
Vyjadrenia predsedu ĽS-HZDS, podľa ktorého európski socialisti tlačia na Smer-SD, aby vytvoril koalíciu radšej s SDKÚ-DS ako SNS označila Beňová za neopodstatnené.
Naopak, predĺženie termínu, dokedy chce PES skúmať možnosti obnovenia členstva Smeru-SD, nevidí negatívne. Pôvodný termín jún 2007 bol totiž presunutý na september. "Som prakticky v každotýždennom kontakte s predsedom PES Paulom Nyrupom Rasmussenom, ako aj predsedom našej frakcie v Európskom parlamente Martinom Schultzom a musím povedať, že toto rozhodnutie je momentálne pre Smer skôr pozitívne," reagovala Beňová.
Eurosocialisti sa podľa nej v tomto období sústreďovali skôr na iné témy, akou boli napríklad prezidentské voľby vo Francúzsku. Pracovné kontakty so Smerom sa však od začiatku roka podľa Beňovej výrazne zintenzívnili, najmä na úrovni rôznych pracovných skupín.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:11