StoryEditor

LOZ odmieta privatizáciu FNsP v Bratislave a zrušenie niektorých jej pracovísk

27.06.2005, 16:02
Autor:
TASRTASR

Lekárske odborové združenie (LOZ) odmieta zrušenie niektorých zo šiestich najväčších zdravotníckych zariadení (ZZ) v Bratislave, ktoré v januári zlúčili do Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP).
LOZ podľa jeho predsedu Mariana Kollára odmieta transformáciu FNsP na akciovú spoločnosť a následnú jej privatizáciu, pri ktorej by štát mohol prísť o dominantné postavenie. Túto zmenu by mala totiž umožniť novela zákona o poskytovateľoch, v ktorej sa navrhuje, že "v prípade zvýšenia základného imania transformovaného ZZ majetková účasť štátu nesmie klesnúť pod 34 percent".
Podľa Kollára "zlúčenie šiestich ZZ v Bratislave nesmerovalo k prosperite poskytovania zdravotnej starostlivosti (ZS) a účelom nebol ani zjednodušený nákup zdravotníckych potrieb, liekov a zosúladenie kvality a ceny jednotlivých dodávateľov, ale ide o rýdzi komerčný proces, ktorého výsledkom má byť privatizácia najefektívnejších dvoch až troch všeobecných ZZ s likvidáciou konkurencie". Zisk sa podľa Kollára povýši nad základný rozmer zdravotníckej starostlivosti.
LOZ v tomto období začína kolektívne vyjednávanie, ktorého výsledkom by malo byť 25 percentné valorizovanie platov. Lekárom nevalorizovali platy už päť rokov, konštatoval Kollár. S vedením nemocnice chce LOZ vyjednávať najdlhšie do konca leta. V prípade, že sa cieľ LOZ nepodarí zrealizovať, jeho členovia sú ochotní prejsť aj do nátlakových akcií. Podľa Kollára mohlo by ísť o prerušenie práce na prevádzkach tak, aby nepoškodili pacienta.
"Sme odhodlaní urobiť všetko, aby v budúcnosti už neplatilo, že priemerná hodinová mzda zdravotníckeho pracovníka ešte stále nepresahuje úhradu priemernej hodinovej mzdy za strážneho psa", vyhlásil Kollár. Pritom spresnil, že priemerná hodinová mzda za strážneho psa v Bratislave je 130 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 10:19