StoryEditor

Poslancom zastupiteľstiev sa ohraničí výška odmien

14.12.2005, 10:32
Autor:
TASRTASR

Poslancom zastupiteľstiev samosprávnych krajov sa od budúceho roka ohraničí výška odmien. Poslancom VÚC, ktorí nie sú dlhodobo uvoľnení na výkon funkcie, bude možno poskytnúť odmenu ročne najviac vo výške 20-násobku minimálnej mesačnej mzdy, čo je v súčasnosti asi 130 tisíc korún. Členovia komisií, ktorí nie sú poslancami, budú môcť dostať odmenu maximálne do výšky 10-násobku minimálnej mesačnej mzdy.
Vyplýva to z novely zákona o samospráve vyšších územných celkov (VÚC), ktorú dnes schválil parlament. Poznatky z praxe podľa rezortu vnútra ukazujú, že poslanci zastupiteľstiev samosprávnych krajov si často prideľujú neprimerane vysoké odmeny. Využívajú skutočnosť, že táto problematika nie je právne regulovaná. Právna úprava by preto mala zjednotiť odmeňovanie poslancov, určením hornej hranice by sa mali ušetriť finančné prostriedky.
Na návrh predsedu VÚC môže krajské zastupiteľstvo poveriť rozhodovaním o právach a povinnostiach právnych subjektov v oblasti verejnej správy príslušný organizačný útvar úradu samosprávneho kraja. Malo by sa tým eliminovať terajšie preťaženie predsedu VÚC úlohami, ktorých výkon dosiaľ zákon viaže iba na jeho osobu. Novela by po podpísaní prezidentom mala nadobudnúť účinnosť 1. februára 2006.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 06:14