StoryEditor

Päť krajín kandiduje na sídlo Európskej agentúry na kontrolu vonkajších hraníc

02.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

O sídlo Európskej agentúry na kontrolu vonkajších hraníc EÚ, ktorá oficiálne vznikla v Luxembursku, sa uchádza Poľsko, Maďarsko, Slovinsko, Estónsko alebo Malta. Rozhodovať sa o tom bude na európskom summite v novembri alebo v decembri. Európska agentúra na kontrolu vonkajších hraníc EÚ, ktorá začne fungovať 1. mája 2005, bude mať za úlohu pomáhať členským štátom únie lepšie koordinovať činnosť pri kontrole a strážení vonkajších hraníc EÚ.
Veľká Británia a Írsko, ktoré nie sú členmi schengenského priestoru, a Dánsko -- keďže sa môže zúčastňovať na rokovaniach o otázkach týkajúcich sa Schengenu výberovo sa môžu zapojiť do aktivít agentúry, ale bez hlasovacieho práva.
Holandské predsedníctvo EÚ navrhlo, aby sa do agentúry začlenili aj sily rýchlej reakcie, ktoré by vytvárali národní experti a prichádzali by na pomoc ako posily tým členským štátom, čo sú vystavené problémom na hraniciach z dôvodu ich dĺžky alebo veľmi silného tlaku ilegálnych imigrantov. Jednotka rýchlej reakcie by sa neskôr mohla transformovať na riadny európsky pohraničný zbor, avšak na túto otázku zatiaľ nemajú členské štáty únie jednotný názor. Najčastejšie sa ako sídlo agentúry spomína Poľsko, ktoré je zároveň aj krajinou, ktorá má najviac výhrad k projektu stráženia hraníc, lebo by zasahoval do národnej legislatívy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 19:57