StoryEditor

Na cenu vplýva najmä lokalita

30.10.2003, 23:00

Cenu nehnuteľností výrazne ovplyvňuje lokalita, v ktorej sa byt alebo dom nachádzajú. Najdrahšie obydlia na Slovensku sú v Bratislave, kde je najnižšia nezamestnanosť a najvyššia kúpyschopnosť obyvateľstva. Najlacnejšie nehnuteľnosti sú zasa v regiónoch s menšími možnosťami uplatnenia a nižšími mzdami. Okrem životnej úrovne na cenu domu alebo bytu vplýva aj bezprostredné okolie. Ak je nehnuteľnosť v susedstve neprispôsobivých obyvateľov, frekventovaných ciest či železnice, teda v prašnom a hlučnom prostredí s vysokou kriminalitou, jej hodnota je podstatne nižšia.
Pri určovaní ceny domu alebo bytu by mala hrať úlohu aj kvalita a vek nehnuteľnosti. Čím je obydlie staršie, tým viac investícií do rekonštrukcie si v blízkej budúcnosti vyžiada. Nedostatok nových bytov však spôsobuje, že ceny starých uvedené kritérium, najmä vo väčších mestách, nezohľadňujú. "Dopyt je podstatne vyšší než ponuka. Preto, napríklad, starý byt ohodnotený v rámci znaleckého posudku na 300-tisíc korún sa Košiciach predáva za milión až 1,15 milióna korún," uvádza Magdaléna Danková, majiteľka spoločnosti Proreal Košice.
Podobná situácia je aj v Bratislave. "Ľudia si radšej vyberajú menšie zlo a kupujú staré byty. Realizáciu novému totiž musia platiť už keď je na papieri a jeho cena sa za rok či dva výstavby môže ešte niekoľkokrát zvýšiť. Pritom nemajú istotu, že stavebná firma neskrachuje a oni neprídu o peniaze. Pritom starý byt môžu kúpiť do mesiaca za pevne dohodnutú cenu a hneď v ňom aj bývať," vysvetľuje Vaverčák, realitný maklér spoločnosti Tatra Real.
Ak záujemca kupuje dom alebo byt ako investíciu, mal by prihliadať najmä na možnosť rozvoja okolia z hľadiska nových pracovných miest a budovania infraštruktúry. Dobrým príkladom je Trnava, kde ceny nehnuteľností po vstupe PSA Peugeot Citroën rapídne vzrástli.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 00:32