StoryEditor

Náročný produkt pre VW z Lozorna

27.05.2003, 00:00

S terénnymi automobilmi VW Touareg a Porsche Cayenne sa už mohli oboznámiť aj návštevníci jarného autosalónu v Bratislave. Zrejme však len málokto z nich tušil, že dverové systémy pre tieto dva atraktívne modely koncernu Volkswagen vyrábajú na Slovensku vo firme Brose. Prvý výrobný a montážny závod otvorila skupina Brose len nedávno v priemyselnom parku Lozorno, pričom spoločnosť tu investovala 7 miliónov eur a zamestnala 125 pracovníkov.
Dverové systémy, ktoré sa vyrábajú na Slovensku, patria technicky medzi najnáročnejšie. Na hliníkovom nosiči je upevnený dverový rám s výstužou, mechanizmus zdvíhania okien, riadiaca elektronika, káblový zväzok, reproduktor, zámka, sklo a dverové tesnenie.
Riaditeľ závodu Jan Francke pripomína, že u nich sú schopní zhotoviť až 2 000 variantov rôznych modulov. Každú hodinu sa uskutoční jedna dodávka synchrónne s výrobcom automobilov, pričom vzdialenosť od závodu Volkswagen Slovakia v Bratislave je 25 km.
Tohto roku tu plánujú vyrobiť 520 000 dverových systémov k predpokladanej produkcii 130 000 automobilov. Pre fabriku Brose je koncern VW jedným z najdôležitejších zákazníkov. Skupina Brose patrí k najexpanzívnejším svetovým výrobcom systémov pre automobilový priemysel. Vo vyše 20 závodoch na štyroch kontinentoch 5 000 spolupracovníkov vyvíja a produkuje systémy pre dvere i sedadlá áut. Výrobky pod touto značkou nájdete na vyše 30 značkách automobilov. Ročný objem tržieb predstavuje asi 1,5 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 05:34