StoryEditor

Nová scéna bude najväčšia

12.09.2003, 00:00

Pri hodnotení predchádzajúcej sezóny generálna riaditeľka Novej scény Wanda Hrycová pripomína, že okrem divácky úspešného uvedenia činoherného predstavenia Všetko sa posralo či Piškovej komédie Bude ako nebolo, uvedenia muzikálu Krysař alebo netradičného titulu Osem žien, kde sa v dvoch alternáciách stretlo šestnásť slovenských herečiek, minulé leto Nová scéna podľa vzoru pražských a európskych divadiel prišla s experimentom predĺženej divadelnej sezóny. Experiment sa vydaril a všetky predstavenia boli vypredané. Aj toto leto počas divadelných prázdnin vládol na Novej scéne pracovný duch, nie však divadelný. "Rozhodli sme sa, že leto strávime inak. Herci a diváci si tentoraz užívali prázdniny a my sme sa v pracovnom ruchu zavreli do divadla. Zrekonštruovali sme hľadisko, takže v novej sezóne, ktorú začneme 15. septembra, na divákov budú čakať nové anatomicky tvarované kreslá, spĺňajúce súčasné štandardy pohodlného sedenia. Rekonštrukciou sa nám podarilo zväčšiť kapacitu hľadiska o sto miest, takže s počtom 617 sedadiel budeme teraz najväčšou divadelnou scénou v Bratislave. Vďaka tomu môžeme znížiť ceny lístkov. Hľadisko dostalo nielen nové sedadlá, vymenili sme aj koberce, zrekonštruovali klimatizáciu, zväčšili a zdokonalili svetelný a zvukový park. Tieto zmeny kvalitatívne obohatia naše inscenácie, čo diváci iste ocenia."
Ako uvádza W. Hrycová, ktorá je vo funkcii generálnej riaditeľky NS šestnásť mesiacov, na rekonštrukciu vo výške desiatich miliónov korún divadlo nedostalo peniaze ani od sponzorov, ani zo štátnych dotácií. "Museli sme si ich ušetriť. Nemohli by sme tak však urobiť nebyť sponzorov, ktorí nám prispievali na jednotlivé predstavenia. So zámerom rekonštruovať divadlo sme sporili celých šestnásť mesiacov. Sedadlá predsa nikto neodnesie, no peniaze z účtu môžu zmiznúť kedykoľvek."
Dramaturgia divadla Nová scéna v nadchádzajúcej sezóne pripravila na 7. novembra pod režijnou taktovkou Doda Gombára a choreografky Šárky Ondrišovej uvedenie muzikálu Vlasy. "Bude to najväčší a najľudnatejší muzikál na našej scéne, v ktorom budú účinkovať českí i slovenskí herci. S cieľom nájsť nové muzikálové tváre sme robili veľké konkurzy nielen v Bratislave, ale aj v Banskej Bystrici a Košiciach." Vo februári divadlo uvedie v réžii Emila Horvátha hru Blbec na večeru a v spolupráci s produkčným domom Forza aj úspešný český muzikál Kleopatra. Sezónu ukončí ďalší muzikál z americkej produkcie -- Donaha v réžii Jozefa Bednárika. "Rozpracovanú máme ešte jednu lahôdku. Bude to niečo, čo tu ešte nebolo, a nielen u nás, ale v žiadnom inom divadle. Zrealizujeme ju koncom tejto alebo začiatkom ďalšej divadelnej sezóny, takže diváci sa majú naozaj na čo tešiť," uzatvára W. Hrycová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:50