StoryEditor

Zaisťovacie stratégie podielových fondov

23.10.2007, 00:00
Dynamika trhov s akciami nie je vždy jednoznačná. Investori si preto často kladú otázku, ako ochrániť svoje portfóliá pred poklesom hodnoty. V tejto situácii investori prejavujú záujem o hedge fondy, ktoré majú väčšiu slobodu v konaní v porovnaní s klasickými podielovými fondmi. Ináč povedané, môžu využívať aj investičné stratégie, ktoré majú klasické fondy zakázané.
Súčasne však existuje veľa podielových fondov, ktoré využívajú rôzne metódy zaisťovania (hedge), napríklad opcie, stratégie predpokladajúce zníženie cien aktív. Používajú sa hlavne kvôli tomu, aby zachovala trhová hodnota nakúpených cenných papierov a ochránili sa pred pádom trhu.

V mnohých fondov sa veľkosť prvej investície pohybuje na úrovni asi tisíc dolárov. Väčšina z nich sa nezaujíma o veľkosť príjmov svojich investorov. Avšak pri podielových fondoch, ktoré využívajú zaisťovacie (hedge) stratégie treba prejavovať veľkú pozornosť.

PODMIENKY INVESTOVANIA
Jeff Tjornehoj, starší analytik agentúry Lipper, odporúča využívať tieto fondy takým istým spôsobom ako ich využívajú veľkí inštitucionálni investori. Používajú ich ako prvok diverzifikácie (rozloženie rizika) a ich podiel v celkovej množine aktív sa pohybuje v rozpätí od 5 do 10 percent. Tieto hedge fondy nemusia byť svojimi aktívami prepojené na celkovú skladbu portfólia. Ak prvok diverzifikácie sa môžu napríklad využívať investície do fondov zameraných na komoditné trhy.

Podľa názoru viacerých expertov, podielové fondy využívajúce metódy zaisťovania, sú pohodlným nástrojom rozloženia rizika, ale skôr ako do nich niekto vloží finančné prostriedky, mali by si preštudovať podmienky, za ktorých tieto fondy fungujú. Treba predovšetkým vedieť koľko stojí správa finančných prostriedkov vo fonde, ináč povedané aké sú poplatky.

Podielové fondy využívajúce zaisťovacie (hedge) stratégie niekedy vyberajú veľmi veľké poplatky. Jeff Tjornehoj odporúča výber fondov, ktorých poplatky neprevyšujú 1,3 %. Okrem toho investor musí mať presnú predstavu o tom, prečo chce „pridať“ cenné papiere hedge fondu do svojho portfólia, prípadne akú funkciu by mali v ňom plniť. Ak je cieľom investora zväčšenie zisku, mal by si vybrať fondy s agresívnym štýlom investovania. Mal by však brať do úvahy to, že tieto fondy vykazujú horšie výsledky v období rastu trhu.

Ak je cieľom investora zmenšenie rizika portfólia, ktoré je naviazané na akcie, investor by mal pochopiť, že správne zaistené portfólio, teda obsahujúce rovnaké množstvo kontraktov predpokladajúcich pokles cien, ako aj rovnaké množstvo kontraktov predpokladajúcich rast cien akcií, neumožňuje zisky v čase keď rastie trh.

TRI TYPY FONDOV
Ako poznamenáva Jeff Tjornehoj, v súčasnosti Lipper sleduje tri základné typy podielových fondov, ktoré využívajú metódy zaisťovania: neutrálne vo vzťahu k trhu (market neutral), fondy s dlhými a krátkymi pozíciami v akciách (long/short equity) a fondy s prevahou krátkych pozícií (dedicated short bias). Prvá skupina sa pomedzi zvyčajne hodnotí ako najmenej riziková spomedzi všetkých troch. Čistá hodnota aktív týchto fondov sa podľa údajov Lipper v minulom roku zvýšila o 3,22 %.

Druhá skupina má v sebe zakomponované vyššie riziko. Fondy, ktoré patria do nej otvárajú dlhé, ale aj krátke pozície. Fondov otvárajúcich dlhšie riziko je viac, ich podiel sa môže meniť v závislosti od dynamiky trhu. V súlade s údajmi Lipper sa podiel ich aktív v minulom roku zvýšil o 4,6 %.

Do poslednej skupiny patria fondy s prevahou krátkych pozícií, ktoré predpokladajú zníženie cien akcií. Je to najrizikovejšia stratégia, pretože ceny akcií z dlhodobého hľadiska rastú. Na druhej strane, v určitom období, môže „hra“ počítajúca s dočasným poklesom cien akcií priniesť zisky. V minulom roku aktíva týchto fondov stúpli o 1,41 %. Je to ukazovateľ blízky k priemeru rastu iných skupín fondov.

V minulom roku sa objavil celý rad fondov zameraných na zaistenie portfólií fondov pre poklesmi na trhu. Patria medzi ne fondy firmy Geronimo Financial, ktorá riadi aktíva s veľkosťou 400 mil. USD. Táto firma sama seba predstavuje ako prvá alternatívna investičná firma orientovaná na individuálnych klientov.

Jeden z premiérových fondov, Geronimo Sector Opportunity Fund, ktorý patrí do skupiny, zaznamenal rast čistých aktív o takmer 6 %. Druhý fond Geronimo Option and Income Fund, ktorý sa pridŕža stratégie “market neutral”, aktíva stúpli o takmer 8 %.

Firma Mellon Capital Managmenet, ktorá je súčasťou americkej finančnej skupiny Mellon Financial, predstavila na trhu dva nové typy fondov, cieľom ktorých je využitie metód zaisťovanie a riadenie aktív súkromných investorov.Sú to fondy Global Alpha a Dreyfus Premiere Total Return. Charles Glavin prezident a výkonný riaditeľ Mellon Capital Managment, tvrdí, že oba fondy budú fungovať paralelne s hedge fondmi obsluhujúcimi inštitucionálnych investorov.

Podľa slov Davida Prokupeka, ktorý má vo firme Geronimo funkciu výkonného riaditeľa a hlavného manažéra pre oblasť investovania, základnou úlohou alternatívnych fondov nie je vytváranie vysokých ziskov, ale skôr minimalizácia strát pri poklese trhu. David Pokupek poznamenáva, že stratégia spojená so znížením cien, ktorú používajú podielové fondy by sa mala uskutočňovať za prísnejších podmienok ako to robia hedge fondy určené pre inštitucionálnych investorov, voči ktorým je menej legislatívnych požiadaviek. Napríklad podielový fond nemôže podľa amerických zákonov otvárať krátke pozície alebo pozície v odvodených cenných papieroch (derivátoch), pokiaľ nemá likvidné finančné prostriedky potrebné pre pokrytie týchto pozícií. Okrem toho existujú aj prísne obmedzenia týkajúce sa veľkosti pákového efektu, ktorý sa môže využívať kvôli zisku. Okrem toho americké podielové fondy nemajú právo obchodovať s nelikvidnými cennými papiermi.

POKUSY O REGULÁCIU
Čo sa týka hedge fondov, pravidlá regulujúce ich činnosť sa s roka na rok sprísňujú. Napríklad Komisia pre cenné papiere a burzy USA (SEC) žiadala to, aby sa tieto druhy fondov začali oficiálne registrovať. Znamenalo by to to, že SEC chce, aby jej pracovníci a zamestnanci iných regulačných úradov, mali oficiálny prístup k údajom o činnosti fondov, najmä k účtovným dokladom. Návrh SEC však odmietli americké súdy a žiadosť vrátil na prepracovanie v SEC.

Rozhodnutie súdu, týkajúce regulácie hedge fondov, sa opiera na Zákon o investičných poradcoch, ktorý bol v USA prijatý v roku 1940. Kedysi manažéri hedge fondov nepodliehali kontrole, pretože mali menej ako 15 klientov. Podľa nových pravidiel, sú konzultanti povinní registrovať sa v SEC ak majú 15 a viac akcionárov, partnerov v spoločnosti s ručením obmedzeným, alebo beneficiárov. Firma Phillip Goldstein, ktorá poskytuje konzultačné služby v oblasti investovania a hedge fond Opportunities Partners LP požiadali súd kvôli rozhodnutiu SEC a spochybnili rovnosť pojmov klient a investor.

Súd analyzoval doterajší status strán v hedge fonde a rozhodol, že situácia sa nemení. Ak osoba, alebo inštitúcia, ktorá kontroluje hedge fond, nie je investičným poradcom, úloha manažéra fondu zostáva úplne pasívna, pretože nepoukazuje investorovi na časový horizont, alebo na spôsoby investovania.

Vychádzajúc z toho súd rozhodol, že toto pravidlo je ľubovoľné, že SEC ho nevedela v dostatočnej miere vysvetliť. Pôsobnosť pravidla skončila a súd požiadal o jeho revíziu. Komisia pre cenné papiere a burzy vyhlásila, že prehodnotí svoj prístup k hedge fondom a bude sa zaoberať hľadaním nového pravidla. Rozhodnutie súdu však neznamená, že SEC nemá právo skúmať určitý fond, ak ho bude podozrievať v tom, že akýmkoľvek spôsobom porušil zákony upravujúce obchodovanie s cennými papiermi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 15:04