StoryEditor

Vznik "eseročky" nemusí byť strašiakom

17.10.2007, 00:00

Pri spoločnom podnikaní viacerých osôb je najčastejšou formou právnickej osoby spoločnosť s ručením obmedzeným. Tú môže založiť jedna osoba (fyzická aj právnická) a maximálne môže mať 50 spoločníkov. Minimálny vklad každého je aspoň 30-tisíc korún alebo 750 eur. Zákon stanovuje, že každý vklad musí byť deliteľný tisícom (zo zákona nie je zrejmé, či to platí aj pre vklady v eurách). Celková hodnota základného imania je minimálne 200-tisíc korún alebo 5-tisíc eur.
Najprv živnosť
Pred založením eseročky musíte na budúcu firmu najprv vybaviť živnosť. O tú žiada budúci konateľ v mene spoločnosti. Platia pre neho rovnaké podmienky ako pre živnostníka, je pre neho potrebný výpis z registra trestov, o ten však elektronicky požiadajú pracovníci živnostenského odboru. V prípade, ak nespĺňa odbornú spôsobilosť, musí ustanoviť zodpovedného zástupcu. Pre koncesovanú živnosti musí byť vždy uvedený zodpovedný zástupca. Na vybavenie živnosti pre právnickú osobu je potrebné predložiť zakladateľskú listinu (v prípade jedného spoločníka) alebo spoločenskú zmluvu (v prípade viacerých spoločníkov). Dnes už na internete nájdete celkom dobré vzory zakladateľských listín. "Pred spísaním spoločenskej zmluvy je dobré predmety činnosti prekonzultovať na živnostenskom odbore, aby boli v súlade s činnosťou, ktorú chce firma robiť," odporúča Oľga Michalcová, vedúca odboru živnostenského podnikania v Trenčíne. Pri vydávaní živnostenského listu od 1. októbra už IČO právnickým osobám prideľujú živnostenské úrady, nie súd.
Zakladacia listina
Základným dokumentom, v ktorom zakladatelia prejavia vôľu založiť obchodnú spoločnosť, je spoločenská zmluva alebo zakladacia listina pri jednom zakladateľovi. Podpisy všetkých účastníkov musia byť na nej úradne overené. Zmluva musí obsahovať obchodné meno a sídlo spoločnosti, ktoré musí obsahovať právnu formu v tvaroch spoločnosť s ručením obmedzeným, spol. s r. o. alebo s. r. o. Spoločníci sú v nej identifikovaní názvom a sídlom právnickej osoby alebo menom a bydliskom fyzickej osoby. Dôležitým údajom, na ktorom sa budúci spoločníci musia zhodnúť, je predmet podnikania. Neodmysliteľnou súčasťou spoločenskej zmluvy je výška základného imania spoločnosti, ako aj podiely spoločníkov, spôsob a lehota splácania vkladu. Pri nepeňažných vkladoch treba uviesť aj ich predmet a určenie ekvivalentu peňažnej sumy, v akej sa započítava. Výšku určuje súdnoznalecký posudok. Okrem toho musí byť určený aj správca vkladov. Pri základom imaní si môžu spoločníci určiť aj jeho zvyšovanie v prípade straty spoločnosti. Pre chod spoločnosti sú nevyhnutní konatelia, ktorí sa uvádzajú s menom, bydliskom, rodným číslom a spôsobom, akým konajú v mene spoločnosti (pri zahraničnej fyzickej osobe sa uvádza dátum narodenia, ak rodné číslo nebolo pridelené). Podobné údaje musia byť aj pri členoch dozornej rady, pokiaľ sa zriaďuje. Ak sa vytvára rezervný fond už pri vzniku, musí byť uvedená aj jeho výška. Okrem týchto údajov by mali byť v zmluve výhody poskytnuté osobám podieľajúcim sa na založení spoločnosti a predpokladané náklady súvisiace so založením a vznikom spoločnosti.
Spoločenská zmluva môže stanoviť aj vydanie stanov, ktoré upravia vnútornú organizáciu spoločnosti a podrobnejšie rozoberú niektoré záležitosti obsiahnuté v spoločenskej zmluve.
Registrácia
Po vydaní živnostenského oprávnenia nasleduje zápis spoločnosti do obchodného registra. Na to potrebujete okrem návrhu na zápis (opatrený 10-tisícovým kolkom) aj ďalšie dokumenty. Tými sú zakladateľská listina alebo spoločenská zmluva, stanovy (ak boli prijaté), živnostenské oprávnenie alebo pre niektoré druhy podnikania iná listina, ktorou sa preukazuje podnikateľské oprávnenie na vykonávanie činnosti. Pri nepeňažnom vklade nesmie chýbať znalecký posudok, ktorý preukazuje jeho hodnotu. Pre miesto a sídlo podnikania musíte priložiť listinu, ktorou sa preukazuje vlastnícke alebo užívacie právo k nehnuteľnosti. Základné imanie musí byť pred podaním návrhu na zápis do obchodného registra splatené minimálne do výšky 100-tisíc korún. Zároveň každý spoločník je povinný uhradiť aspoň 30 percent zo svojho vkladu. O tejto skutočnosti musí správca vkladu podpísať písomné vyhlásenie a pripojiť ho k ostatným písomnostiam. V prípade, ak zakladateľom spoločnosti je jedna fyzická osoba, je povinná priložiť písomné vyhlásenie, že nie je jediným spoločníkom vo viac ako dvoch spoločnostiach s ručením obmedzeným. Spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá ako jediná zakladá spoločnosť, prikladá vyhlásenie, že má viac spoločníkov.
Procedúre vybavovania "eseročky" sa môže vyhnúť. Na trhu existujú firmy, ktoré vám už hotovú zaregistrovanú firmu predaju.

Živnosť obvykle garantuje viac ako s. r. o.
V povedomí občanov dáva spoločnosť s ručením obmedzeným väčšie garancie ako živnosť. V skutočnosti to tak nie je. Spoločník v eseročke ručí pri podnikaní len do výšky svojho vkladu, čo je pri jednom spoločníkovi 200-tisíc korún. Živnostník však ručí celým svojím majetkom. Aj štatistiky hovoria o tom, že podvedení obchodní partneri boli prevažne partnermi eseročiek.

Obchodné spoločnosti:
-- Verejná obchodná spoločnosť -- aspoň dve podnikajúce osoby podnikajúce pod spoločným obchodným menom, ktoré ručia za záväzky spoločnosti spoločne všetkým svojím majetkom.
-- Spoločnosť s ručením obmedzeným -- minimálne jedna a maximálne 50 osôb, ktoré ručia za záväzky spoločnosti do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v obchodnom registri.
-- Komanditná spoločnosť -- je to v podstate kombinácia predchádzajúcich dvoch spoločností. Niektorí spoločníci (komanditisti) ručia za záväzky spoločnosti do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v obchodnom registri, ktorý je minimálne 10-tisíc korún. Ďalší spoločníci (komplementári) ručia celým svojím majetkom.
-- Akciová spoločnosť -- základné imanie spoločnosti je rozvrhnuté na určitý počet akcií, s určitou menovitou hodnotou, ktoré je vlastnené akcionármi. Spoločnosť zodpovedá za porušenie svojich záväzkov celým svojím majetkom. Akcionár nemá žiadne povinnosti, len práva, neručí teda za záväzky spoločnosti.
Družstvo
-- je spoločenstvom neuzavretého počtu osôb založeným za účelom podnikania alebo zabezpečovania hospodárskych, sociálnych alebo iných potrieb svojich členov. Členovia neručia za záväzky družstva. Základné imanie tvorí súhrn členských vkladov, na ktorých splatenie sa zaviazali jeho členovia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 18:21