StoryEditor

Ako získať lacnú letenku

17.11.2005, 23:00
Pri kupovaní letenky platí niekoľko pravidiel, ktoré vám pomôžu získať ju čo najlacnejšie. Miesto v lietadle si treba rezervovať čo najskôr. Počíta sa to na týždne, ale aj mesiace pred termínom odletu. Cestujúci by si mali byť vedomí, že cena sa zvyšuje postupne, ako sa let vypredáva.
Pri kupovaní letenky platí niekoľko pravidiel, ktoré vám pomôžu získať ju čo najlacnejšie. Miesto v lietadle si treba rezervovať čo najskôr. Počíta sa to na týždne, ale aj mesiace pred termínom odletu. Cestujúci by si mali byť vedomí, že cena sa zvyšuje postupne, ako sa let vypredáva. "V prípade najlacnejších leteniek je najvýhodnejšia kúpa minimálne 14 dní až jeden mesiac pred plánovaným odletom," radí hovorkyňa Českých aerolínií (ČSA) Jitka Novotná. Množstvo výpredajových taríf na linkách je rôzne, záleží na období a obsadení konkrétneho letu. "Zvyčajne však dva až tri týždne pred odletom je ešte možné obstarať si akciovú letenku," prezrádza zástupca spoločnosti Lufthansa na Slovensku Bořivoj Trejbal.
Rozhoduje aj deň v týždni
O cene letenky môže rozhodnúť aj deň v týždni, na ktorý si letenku rezervujete. Na stránkach leteckých spoločností môžete vyhľadávať a porovnávať ceny za miesto v lietadle v rôznych dňoch. Podľa spoločnosti Lufthansa najvyťaženejšie dni sú pondelky a piatky. Aj nízkonákladový prepravca EasyJet potvrdzuje, že medzi najobľúbenejšie dni v týždni z pohľadu cestujúcich patrí piatok, okrem neho aj nedeľa. Z ponuky leteckých spoločností na internetových stránkach vyplýva, že väčšinou najmenej zaplatia za letenku tí, ktorí si ju kúpia s termínom odletu a príletu v utorok alebo v stredu. "Letenka je najlacnejšia vtedy, ak je medzi odletom a príletom aspoň jeden víkend, pričom za víkendový návrat sa považuje už návrat v nedeľu po 12. hodine," konštatuje Trejbal. Podľa Novotnej z ČSA pri väčšine destinácií nemá deň v týždni vplyv na cenovú ponuku, ale len na obsadenosť liniek, čo je pri každej destinácii rôzne.
Aerolinky môžu ponúknuť cestujúcim zvýhodnenie aj pri kúpe letenky elektronickou cestou. "Pri predaji leteniek cez internet sa môžu objaviť dočasne zvýhodnené ceny," tvrdí Novotná z ČSA. Podľa informácie spoločnosti Lufthansa je letenka kúpená cez internet vždy lacnejšia bez ohľadu na to, či je alebo nie je akciová.
Ako si vybrať
Letecké spoločnosti zvyknú ponúkať dva typy leteniek: akciové a štandardné, ktoré sú ďalej cenovo odstupňované. Pri každom lete môže byť ich rozdelenie na jednotlivé miesta v lietadle iné. "Rozhoduje sezóna, deň v týždni, destinácia, termín letu (ráno/poobede/večer)," potvrdzuje hovorkyňa SkyEurope Elena Konôpková. Podľa obchodného riaditeľa EasyJet pre Slovensko Philippa Vignona spoločnosť ponúka za najnižšiu cenu aspoň desať percent všetkých miest. "Viac sedadiel bude za najnižšiu cenu dostupných na najmenej vyťažených letoch, aby sa stimulovalo lietanie aj mimo špičky," konštatuje Vignon.
Ak niektorá z leteckých spoločností ponúka zľavnené letenky, treba počítať s tým, že akcia trvá krátky čas a týka sa len určitého počtu leteniek. "Štandardne limitujeme čas na rezerváciu a časovo obmedzujeme termín uskutočnenia letu," hovorí Konôpková. V prípade SkyEurope štandardné ceny leteniek sa v období letného letového poriadku začínajú od ceny 190 korún a v zimnom období od 340 korún. Pri nižších cenách ide už o akciové letenky. "Cena, pri ktorej sa akciová letenka začína, sa nedá zovšeobecniť," hovorí zástupca Lufthansy Trejbal.
O akciových ponukách sa záujemca zvyčajne dozvie z internetu, zákazníckeho call centra alebo ak navštívi predajnú kanceláriu leteckej spoločnosti. Letecké spoločnosti zvyknú o podmienkach na získanie takejto letenky informovať aj formou direct mailingu, teda pravidelnými informáciami e-mailom pre registrovaných klientov.
Obmedzenia akciovej letenky
S akciovými letenkami sa spájajú viaceré obmedzenia, najmä pri zmenách po kúpení letenky. Kto sa ju rozhodne stornovať, reklamovať alebo preniesť na inú osobu, môže mať s tým problém. "Akciovú letenku nie je možné stornovať, je neprenosná, nie je meniteľná, nie je refundovateľná, je menej flexibilná. Klient za jej vrátenie nedostane späť žiadne peniaze," upozorňuje zástupca Lufthansy Trejbal. Podmienky jednotlivých leteckých spoločností sa však môžu líšiť. "Na všetky lety EasyJetu sa vzťahuje rovnaký princíp - mená, dátumy a časy môžu byť zmenené za poplatok. Presunúť let na iný dátum alebo čas môže byť drahšie, keďže sa dopláca aj prípadný tarifný rozdiel. Všetky letenky sú nerefundovateľné," hovorí Vignon. Ak sa rozhodnete neletieť, môžete sa obrátiť na oddelenie zákazníckych služieb EasyJet a požiadať o vrátenie letiskových poplatkov, nie však ceny letenky. "SkyEurope neakceptuje storno. Letenka sa však dá preobjednať na iný termín a je možné zmeniť na nej meno cestujúceho," spresňuje hovorkyňa spoločnosti Konôpková. Pri zmene pasažiera si SkyEurope účtuje poplatok 25 eur (990 korún). Ak ide o zmenu termínu, okrem základného manipulačného poplatku 25 eur si účtuje aj prípadný rozdiel ceny letenky. Cestujúci má nárok na vrátenie letiskových poplatkov. "V prípade špeciálnych cien ČSA platí, že sú väčšinou nevratné. Nedá sa zmeniť ani plánovaný odlet alebo meno na vystavených letenkách. Cestujúcemu sa v každom prípade vráti letisková taxa," hovorí Novotná

Čo ovplyvňuje cenu leteniek
- vyťaženosť liniek
- ponuka konkurenčných dopravcov
- zmeny letového poriadku
- podpora predajov v rámci reklamných kampaní
- sezónnosť

Cena spiatočnej letenky do Londýna (podľa ponuky zo 14. novembra)
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:38