StoryEditor

Snívajte, hoci nespíte

19.04.2007, 00:00

Originalita by mala tvoriť základ každého dobrého filmu. Nápad, ktorý diváka pohltí natoľko, že o ňom rozmýšľa ešte dlho po záverečných titulkoch. Michel Gondry takéto nápady má. Jeho Večný svit nepoškvrnenej mysle (2004) ohúril rovnako kritikov aj divákov. Gondry v ňom búral všetky bežné filmové pravidlá. Postavy sa pohybovali mimo času a priestoru a pritom všetko fungovalo ako malo. Vo svojom novom filme Náuka o snoch francúzsky režisér pokračuje v tom, čo mu ide najlepšie. Jeho najnovší príbeh sa odohráva vo svete, v ktorom je možné úplne všetko. Vo svete snov.
Stephan je mladý muž, ktorý viac sníva ako žije. Reálny svet pre neho znamená len nudnú prácu a nevyrovnané vzťahy. To jediné, čo ho núti prebudiť sa, je láska k jeho susedke Stephanie. Tá však jeho city neopätuje. Stephan sa preto ponára do snov. Snov, v ktorých má všetko, čo chce. Lásku, slávu a šťastie. Jeho život sa začína komplikovať vo chvíli, keď sa skutočný svet začína prelínať s tým vysneným. Stephan nevie, či spí alebo bdie. Postupne stráca kontrolu nad svojím spánkom, sny ho úplne pohltia. Realita však plynie ďalej a nemá žiadne pochopenie pre jeho fantáziu. Stephanie si začína myslieť, že je blázon, on sa ju usiluje presvedčiť o opaku.
Gondry má osobitý štýl a dobre si uvedomuje, že je divácky veľmi atraktívny. Spôsob, akým nakrúca, je charakteristický iba pre neho. Jeho rukopis je všade. V nádhernom vizuálnom spracovaní, v hudbe aj v hercoch. Opäť vytvoril svet, ktorý diváka očarí. Náuka o snoch je film, pri ktorom môžete snívať, aj keď nespíte. Pokiaľ mu to dovolíte, nudiť sa určite nebudete.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 02:16