StoryEditor

Elektromobil z dielní koncernu GM

30.04.2007, 00:00

Koncern GM predstavil na autosalóne v Šanghaji najnovší a dosiaľ najúčinnejší systém vodíkových palivových článkov pre architektúru elektrického pohonu E-flex. Využíva novú, piatu generáciu technológie pohonu palivovými článkami a batérie lithium-ion, čím umožňuje dojazd až 300 míľ (483 kilometrov) bez použitia ropného paliva a tvorby emisií.
E-Flex s palivovými článkami tak tvorí skutočné vozidlo s nulovými emisiami (Zero Emission Vehicle; ZEV), pričom pracuje tak s elektrinou, ktorá sa tvorí vo vodíkových palivových článkoch, ako aj s elektrinou z bežnej siete. Nabitie zo siete zakaždým pridá na dojazde až 20 míľ (32 kilometrov).
"Pôvab stratégie E-Flex spočíva v tom, že umožňuje umiestniť do rovnakého priestoru rôzne systémy pohonu -- podľa toho, aký druh energie je na tom-ktorom mieste sveta prístupný," povedal Larry Burns, viceprezident GM pre výskum, vývoj a strategické plánovanie. "Vodík či elektrickú energiu môžeme získať z mnohých obnoviteľných zdrojov -- vetra, slnka, vody, biopalív či geotermálnych zdrojov -- alebo tradične zo zemného plynu, čistého uhlia, atómu, prípadne benzínu."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 11:51