StoryEditor

Vírusy dvakrát nebezpečné

30.09.2005, 00:00
Vírus na iný druh preskočí buď priamo celý a v plnej choroboplodnej sile, alebo hostiteľa infikujú dva vírusy, ktoré sa skombinujú a vytvoria nový, schopný ho nakaziť.

Patti Cynthia Crawfordová z Floridskej univerzity v Gainesville (USA) s kolegami doložila prenos vírusu chrípky z koní na psov. Vírus na iný druh preskočí buď priamo celý a v plnej choroboplodnej sile, alebo hostiteľa infikujú dva vírusy, ktoré sa skombinujú a vytvoria nový, schopný ho nakaziť. Prvý typ prenosu je vzácny. No v januári 2004 sa realizoval pri prenose konského chrípkového vírusu H3N8 na pretekárske chrty na Floride. Od nich sa nakazili chrty v ďalších štátoch a iné psy. Choroba mala priebeh od ľahkého po smrteľný. Nový psí vírus je geneticky takmer totožný s pôvodným konským. Infekcia nie vždy vyvolá príznaky. Výskum každého medzidruhového prenosu vírusu je veľmi cenný aj pre ľudskú medicínu, osobitne sa to týka chrípky. Wen-dong Li z Akadémie vied v Pekingu (Čína) zasa s kolegami z vlastnej krajiny, Austrálie a USA, zrejme rozriešil záhadu prírodného rezervoáru iného nebezpečného vírusu, postihujúceho predovšetkým dýchaciu sústavu -- SARS. Už predtým sa tieto vírusy našli v cibetkách a ďalších dvoch druhoch zvierat predávaných na trhoch juhočínskej provincie Kuang-tung, no podrobný výskum ukázal, že to nie sú pôvodní hostitelia. Testy netopierov zo štyroch oblastí Číny teraz potvrdili výskyt koronavírusov veľmi podobných SARS. Označili ich SL-CoV. Konkrétne pri troch druhoch netopierov z rodu podkovárov. Tento rod má 69 druhov, niektoré obývajú aj Slovensko, najmä južné. Netopiere v Číne a inde v Ázii tvoria súčasť jedálneho lístka alebo tradičnej medicíny. Z nich sa zrejme vírusy SL-CoV preniesli na cibetky a iné zvieratá a odtiaľ v podobe SARS, ktorý je podmnožinou SL-CoV, na ľudí.

Zdeněk Urban, stály spolupracovník hn

Zdroj: Science z 30. septembra 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 00:31