StoryEditor

Opilci na cestách došpekulovali

10.04.2007, 00:00

Za opitého vodiča, ktorý spôsobí nehodu a odmietne sa podrobiť skúške na alkohol, už nemusí poisťovňa preplatiť škodu. Od 1. apríla začala platiť novela zákona o povinnom zmluvnom poistení, ktorá zlaďuje toto poistenie s požiadavkami Európskej únie.
Aj v minulosti mohla poisťovňa znížiť poistné plnenie alebo ho vôbec nevyplatiť, ak sa u vodiča, ktorý zapríčinil nehodu, preukázala prítomnosť alkoholu. "Ak sa však vodič odmietol podrobiť skúške na prítomnosť alkoholu, vtedy sa takémuto postihu vyhol," vraví vrchná riaditeľka poisťovne Wüstenrot Dana Macková. Vodič sa tým, že odmietol skúšku na alkohol, síce nevyhol pokute, ale poisťovňa musela zaplatiť celú škodu, ako keby haváriu spôsobil triezvy šofér.
Od apríla sa zmenilo aj minimálne poistné krytie, ktoré je poisťovňa povinná za klienta zaplatiť. Kým doteraz musela poisťovňa poskytovať minimálne poistné krytie pre jedného poškodeného vo výške 5 miliónov korún pri škodách na majetku a 19 miliónov korún pri škodách na zdraví, nový zákon zavádza ich postupné zvyšovanie až na výšku 5 miliónov eur pri škodách na zdraví na jednu poistnú udalosť a jeden milión eur pri škodách na majetku na jednu poistnú udalosť. Tieto limity však budú platiť až od roku 2012.
Nový zákon sprísňuje aj postihy pre ľudí, ktorí jazdia bez povinného poistenia. Kým do apríla bola maximálna možná pokuta pre nepoistených motoristov 15-tisíc korún, v súčasnosti môže obvodný úrad takémuto motoristovi dať pokutu až 100-tisíc korún.

Hlavné zmeny v povinnom zmluvnom poistení
-- zvýšenie maximálnej pokuty pre nepoistených motoristov na 100-tisíc Sk,
-- kto sa odmietne podrobiť skúške na alkohol, tomu môže poisťovňa znížiť poistné plnenie,
-- postupne sa bude zvyšovať minimálne poistné krytie,
-- zrušila sa minimálna hranica pre škody, ktoré prepláca garančný fond,
-- ak škodu spôsobí nezistené vozidlo, budú sa preplácať aj škody na majetku v prípade, že zároveň boli pri tejto nehode spôsobené škody na zdraví. Doteraz sa preplácali len škody na zdraví.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:41