StoryEditor

Novoty v Bardejovských kúpeľoch

24.10.2005, 00:00

V sobotu v skanzene v Bardejovských kúpeľoch slávnostne posvätili zrekonštruovaný drevený chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky z Mikulášovej. Vzácny drevený kostolík pochádza pôvodne z obce Mikulášová neďaleko Bardejova. Bol postavený v roku 1730, v rokoch 1837 až 1838 prestavaný a v roku 1931 zachránený prenesením do Bardejovských kúpeľov. V roku 2002 bol kostolík vzhľadom na svoj havarijný stav opäť rozobratý a uskladnený.
Cirkev a vedenie Prešovského samosprávneho kraja -- prešovský eparcha Mons. Ján Babjak a predseda kraja Peter Chudík -- sa začiatkom roku 2005 dohodli, že kostolík je potrebné zrekonštruovať, aby slúžil veriacim i návštevníkom kúpeľov. Vydarená rekonštrukcia a obnova dreveného chrámu z Mikulášovej prevýšila päť miliónov korún. Podstatnú časť financií poskytol Prešovský samosprávny kraj. Po svojom druhom transfere a komplexnej rekonštrukcii kostolík v sobotu opäť sprístupnili verejnosti na novom, vhodnejšom mieste v Bardejovských kúpeľoch. Stal sa tak súčasťou prehliadkového okruhu skanzenu Šarišského múzea.
Sprístupnenie chrámu je zároveň darom k tohtoročným oslavám 40. výročia Múzea ľudovej architektúry v Bardejovských kúpeľoch, najstaršieho skanzenu na Slovensku. "Kostolík vrátime ľuďom. Za najdôležitejší považujem fakt, že chrám bude slúžiť nielen na múzejnú prezentáciu, ale bude opäť využívaný aj ako sakrálny objekt gréckokatolíckej cirkvi. Získa naspäť svoju základnú a pôvodnú funkciu," pozýva do Bardejovských kúpeľov Peter Chudík, predseda PSK.
Ďalšou, hoci už "staršou" novinkou Bardejovských kúpeľov je soľná jaskyňa. Otvorili ju síce ešte v polovici augusta, no stále vonia novotou. Haloterapiou (halo -- soľ) chcú Bardejovčania umožniť návštevníkom dostať sa k účinkom menej dostupnej liečby -- speleoterapie (speleo -- jaskyňa), ktorá je v prírodnej podzemnej soľnej bani. Haloterapia je prírodná terapia, ktorá napodobňuje atmosféru soľných baní a má monitorovanú mikroklímu. Ide teda o suchú soľnú aerosolovú inhaláciu -- vdychovanie suchého aerosolu soli. Vykonáva sa v špecifickej miestnosti, ktorej steny a podlahu tvorí soľ. Suchý aerosol je omnoho účinnejší ako vlhký. Haloterapia pôsobí na človeka celkovo priaznivo, absolútnou kontraindikáciou sú len akútna TBC, infekčné choroby a choroby z nachladnutia. Jej efekt trvá 6 -- 12 mesiacov. Pozitívne účinky, zvlášť u detí, potvrdil aj svetový pediatrický kongres v Jeruzaleme v roku 1997, ktorý sa touto problematikou zaoberal. Procedúra je voľne predajná a je vhodná pre všetky vekové skupiny aj tehotné ženy a deti od troch rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 11:12