StoryEditor

Hospodárske vzťahy Slovenska s Ruskou federáciou

19.11.2006, 23:00

Ruská federácia je podľa vzájomného zahraničnoobchodného obratu za prvých sedem mesiacov tohto roku tretím najdôležitejším partnerom Slovenska po Nemecku a Česku. Zároveň je aj naším najdôležitejším partnerom spomedzi nečlenov Európskej únie.
Na druhej strane Slovensko patrí do prvej dvadsiatky hlavných obchodných partnerov Ruska. Okrem obchodnej výmeny je Slovensko pre Ruskú federáciu dôležitou tranzitnou krajinou.
Obchodná bilancia
Za prvých sedem mesiacov tohto roku vzrástol slovenský vývoz medziročne o 59 percent a dosiahol 11 miliárd Sk. V tom istom období sa dovoz zvýšil o 53 percent na 94 miliárd korún. Obchodná bilancia mala s Ruskom schodok 83,7 miliardy korún. Príčinou nového narastania schodku je rast cien ropy a zemného plynu.
Dovoz - Štruktúra dovozu z Ruska zostáva nezmenená. Najväčší podiel, 85 percent, majú palivovo-energetické zdroje. Väčšinu z nich tvoria dodávky zemného plynu a ropy. Dováža sa čierne uhlie, železná ruda, nespracovaný hliník a palivové kazety pre jadrové palivo. Najväčšími importérmi sú Slovnaft, Slovenský plynárenský priemysel, U.S. Steel Košice, Slovenské elektrárne, Kimex, S-Plus Trade a Matador.
Vývoz - Na raste slovenského vývozu sa najviac podieľajú cestné vozidlá - 21-násobný nárast oproti minulému roku. Na ďalšom mieste sú zariadenia na telekomunikáciu a záznam a reprodukciu zvuku, ako aj kancelárske stroje a zariadenia na automatické spracovanie dát. Tradične sa do Ruska vyvážajú strojárske výrobky, ale aj lekárske a zubárske nástroje a zariadenia.
V posledných rokoch medzi najväčších exportérov patrí Volkswagen Bratislava, Samsung Electronics Slovakia, U.S. Steel Košice, Zentiva International, Burda S. G., Matador, Izomat, Eur-Med a Slovenská grafia.
Kapitálové investície
Medzi významné slovenské investičné aktivity v Rusku patrí spoločný podnik Matador-Omskšina. Objemami produkcie autoplášťov patrí medzi popredných výrobcov na ruskom trhu. Tohtoročnou významnou kapitálovou investíciou ďalej rozširuje výrobu.
Grafobal Skalica má svoj dcérsky podnik v Rostove na Done na výrobu obalov z kartónu pre cigaretový, potravinársky a chemický priemysel.
Firma CSM Tisovec vlastní akcie spoločnosti CSM Ruslan, ktorý okrem iných činností vykonáva servisné a poservisné služby zdvíhacích a nákladných mechanizmov dovezených zo Slovenska z Českej republiky.
Ruské firmy majú najväčšie kapitálové investície v Slovenskom plynárenskom priemysle a v Transpetrole. Ruská strana kladie mimoriadny význam spolupráci v oblasti ropného a plynového priemyslu.
Ruskí predstavitelia zdôrazňujú záujem o investičné projekty v oblasti pokročilých technológií. Rusko sa zúčastňuje na projektoch v oblasti atómovej energetiky. Podieľa sa na vzniku stredisiek laserových a cyklotrónových technológií v Bratislave, ktoré sa financovali z deblokácie ruského dlhu.
Zlepšovanie makroekonomiky Ruska
Ruský trh je pre slovenských exportérov čoraz príťažlivejší. Krajina sa dynamicky rozvíja a okrem 6,5-percentného rastu HDP pokračuje aj v posilňovaní finančnej pozície vlády. Z prostriedkov získaných z vyšších cien ropy vytvorila Stabilizačný fond, z ktorého predčasne splatila dlh voči Parížskemu klubu veriteľov. Má rekordné devízové rezervy vo výške 260 miliárd dolárov. Zlepšenie makroekonomického prostredia sa odráža v solventnosti ruských odberateľov, čo dáva predpoklad ďalšieho zintenzívnenia vzájomného obchodu.

Obchodná bilancia SR - RF január-júl 2006 v mil. Sk, bežné ceny
 

dovoz

štruktúra 

vývoz

štruktúra 

saldo

   

v percentách

 

v percentách

 
Ruská federácia

94 760

13,2

11 021

1,7

-83 739

Zdroj: Štatistický úrad SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:22