StoryEditor

Rusi nestratili Indiu ani po zániku ZSSR

20.01.2003, 23:00
Predstavitelia ruskej vlády a indický minister obrany George Fernandes podpísali v piatok kľúčovú dohodu o posilnení spolupráce v oblasti zbrojného priemyslu, vrátane vývoja a výroby bojového lietadla novej generácie, ako aj ďalších zbrojných projektov.

Ako minister uviedol, protokol o vojenskej spolupráci zahŕňa nákup nových ruských zbraní Indiou, zabezpečuje spoluprácu v oblasti výroby nového bojového lietadla a spoločnú výrobu riadených striel spoločnosti Brahmos. Podľa indických médií sa obe krajiny dohodli aj na zvýšení základného kapitálu pre spoločný podnik Brahmos z pôvodných 240 mil. na 300 mil. USD.
Riadené strely, ktoré sú založené na systéme rakiet Jachont, majú dolet 300 kilometrov a rýchlosť dvakrát vyššiu ako rýchlosť zvuku. Očakáva sa, že India ich do armády zaradí v roku 2004, pričom by malo ísť o prvé nadzvukové riadené strely v indickom bojovom arzenáli. Naí Dillí a Moskva však zvažujú aj vývoz týchto striel. Ako uviedli indické médiá, dlhoočakávaný kontrakt o kúpe ruskej lietadlovej lode Admiral Gorškov podpíšu obidve krajiny do konca marca.
Minister obrany Sergej Ivanov odmietol obavy, že vojenská spolupráca medzi Moskvou a Naí Dillí by mohla viesť k nestabilite v regióne. "Nevidím tu žiadne nebezpečenstvo čo sa týka rovnováhy síl. Naša spolupráca trvá predsa už desaťročia," vyhlásil S. Ivanov.
Ako uviedli ruské noviny The Moscow Times, Moskva je pripravená na čo najrýchlejšie dovybavenie indickej armády, a to tak jej vzdušných, ako aj námorných či pozemných vojsk. Najsľubnejšou cestou je pritom spoločný výskum a vývoj nových zbraní. India bola v minulosti najväčším zákazníkom pre sovietskych výrobcov bojovej techniky a jej orientácia na Rusko sa nezmenila ani po kolapse Sovietskeho zväzu v roku 1991. Vtedy sa stala druhým najväčším odberateľom ruských zbraní, keď prvé miesto zaujala Čína.
Podľa odhadov predsedu Výboru Štátnej dumy pre obranu Andreja Nikolajeva kúpila India od Ruska za ostatných asi 40 rokov zbrane v celkovej hodnote 30 mld. USD. Ruské zbrane sa dnes na celkovom zbrojnom arzenáli Indie podieľajú 70 až 80 %. India však nemieni rozširovať spoluprácu s Ruskom len v oblasti bojovej techniky. Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS India výrazne zainvestovala do ťažby z ropných polí na ruskom ostrove Sachalin, čo je zatiaľ najväčší zahraničný investičný projekt tejto ázijskej krajiny.
Na rozdiel od stále sa upevňujúcich vzťahov medzi Indiou a Ruskom americké firmy začínajú strácať záujem o jej trh. Ako uviedla Americká obchodná komora, príčinou je hlavne byrokracia, ale aj zvyšujúce sa dovozné clá zo strany Naí Dillí, a to aj na základné suroviny. V ich prípade clá už dosiahli 39 %. Obmedzenia pre zahraničných investorov na indickom trhu vedú k tomu, že Američania sa začínajú viac orientovať na Čínu, ktorá je k investorom omnoho ústretovejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 00:49