StoryEditor

Tirolsko obmedzí tranzitnú dopravu

13.05.2003, 00:00

Krajinská vláda rakúskeho spolkového štátu Tirolsko plánuje sprísniť pravidlá pre tranzitnú dopravu: s platnosťou od 1. júna mieni zaviesť celoročný zákaz nočnej premávky kamiónov a od 1. augusta sektorový zákaz premávky.
"Tirolsko tak využije jedinú možnosť obrany proti tranzitnej doprave," povedal pre rakúsky denník Die Presse predstaviteľ krajinskej vlády Hannes Gschwentner. Podľa jeho slov plánované zákazy premávky predstavujú účinné opatrenia znesiteľné pre tirolskú ekonomiku. Keďže Tirolsko sa cíti podvedené spolkovou vládou aj Európskou úniou (EÚ) v otázke tranzitnej dopravy, je rozhodnuté využiť ustanovenia zákona o emisiách a vyhnať zo svojich ciest 10 % kamiónov a zhruba 13 % tranzitnej nákladnej dopravy. Argumentuje pritom potrebou znižovania emisií škodlivých plynov, aby tak približne 200-tisíc kamiónov presunulo z ciest na železnicu.
Existujúci zákaz nočnej premávky kamiónov na diaľnici A12 bude od 1. júna predĺžený na celý rok a bude platiť pre nákladné vozidlá s celkovou hmotnosťou nad 7,5 tony v čase od 22.00 do 5.00 hod. Pôvodne plánované predĺženie tohto času až do 6. hodiny sa nezrealizuje, keďže spolu s pravidelnou verejnou dopravou by viedlo k dopravným zápcham, ktoré by podľa vyjadrenia dopravnej polície vyvolali dopravný chaos.
Sektorový zákaz má vstúpiť do platnosti 1. augusta tohto roka. Tirolská vláda zvolila tento termín zámerne, aby sa jednotlivé odvetvia a železnice mohli pripraviť a podniknúť potrebné zmeny v logistických prepojeniach. Tento zákaz sa bude týkať prepravy odpadu, obilia, guľatiny, železných a neželezných rúd, štrku, zeminy, automobilov a konštrukčnej ocele. Výnimky z tohto zákazu dostalo mesto Innsbruck a okresy Kufstein, Schwaz a Innsbruck-vidiek, ako aj kamióny prepravujúce dodávky pre stavebné práce na diaľniciach A12 a A13, ako aj pre prípojnú trasu Sever železničného ťahu Brenner -- Mníchov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:17