StoryEditor

Konkurz brzdia súdy s Čupkom

21.01.2004, 23:00
Po vyhlásení konkurzu na Pivovar Urpín a nástupe správcu konkurznej podstaty vlani v auguste sa výrazne stabilizovali ekonomické ukazovatele spoločnosti.

Po vyhlásení konkurzu na Pivovar Urpín a nástupe správcu konkurznej podstaty vlani v auguste sa výrazne stabilizovali ekonomické ukazovatele spoločnosti. Konštatovali to zástupcovia najväčších veriteľov -- Daňového úradu I. Banská Bystrica a firmy Vinaco Holding so sídlom na Cypre, ktorá vymáhaním svojich niekoľko stomiliónových pohľadávok v SR poverila spoločnosť Penta Group.
Veritelia súhlasili so zámerom správcu konkurznej Vladimíra Noska, ktorý si spolu s novým manažmentom postavil za cieľ zachovať v pivovare výrobu a všetky existujúce odberateľsko-dodávateľské vzťahy. Realizácia takto zadefinovaného cieľa by mala pomôcť nájsť pre Urpín strategického investora a dosiahnuť čo najvyššiu možnú cenu za jeho predaj.
Návrh na konkurz z dôvodu insolventnosti pivovaru podali v júli 2002 obaja najväčší veritelia. Konkurz bol pôvodne vyhlásený v ten istý rok v septembri, no v decembri ho Najvyšší súd SR pre formálne nedostatky uznesenia o vyhlásení konkurzu zrušil. V súčasnosti prebiehajúci konkurz bol vyhlásený minulý rok v auguste. Po prijatí plánu efektívnosti sa spoločnosť postupne zbavovala nerentabilných prevádzok, medzi inými aj Mäsokombinátu Zvolen. Z pôvodných 74 prevádzok dnes funguje už len 20. Urpín sa koncentruje už len na výrobu a predaj piva, snaží sa o obnovenie dodávok na slovenský a prienik na maďarský trh.

Podľa V. Noska je konkurz problematický hlavne kvôli 17 súdnym sporom, ktoré správca a veritelia vedú s Pavlom Čupkom, ktorý ako majiteľ pivovaru previedol časť majetku a technológie na viaceré nové spoločnosti. V uznesení súdu sa konštatuje, že prevodmi došlo k zmenšeniu majetku úpadcu v účtovnej hodnote najmenej o 200 miliónov korún. P. Čupka zostal spoločníkom Pivovaru Urpín, je zapísaný ako konateľ, ale vyhlásením konkurzu stratil všetky oprávnenia, vyplývajúce z tejto funkcie. Ak sa podarí speňažiť zostávajúci majetok a ak po vyrovnaní s veriteľmi ostanú ešte nejaké prebytky, mal by ich dostať práve on. Ale vzhľadom na vyše miliardovú zadlženosť podniku je to nereálne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. máj 2024 08:45