StoryEditor

Úpadok firemnej morálky

17.03.2003, 23:00

Audítorská spoločnosť Ernst & Young v najnovšom prieskume mienky medzi najvyššími predstaviteľmi nemeckých spoločností zistila, že viac než 60 % respondentov v nadchádzajúcich piatich rokov očakáva výrazný nárast hospodárskej kriminality v Nemecku. K podobnému záveru prišla aj nemecká poisťovňa Hermes, ktorá poisťuje úverové riziká spoločností spojené s podvodom a so spreneverou. Hermes očakáva zhoršenie situácie, o čom svedčí zvýšenie úhrad pre poškodených klientov v posledných rokoch. Napríklad v minulom roku zaplatila sedem miliárd eur v prípadoch hospodárskej kriminality v porovnaní s 3,8 mld. eur za rok 1998.
Ernst & Young pritom prišla k alarmujúcim záverom, že takmer každý 20. páchateľ je členom vedenia podniku a spoločnosť KPMG dokonca poukazuje na účasť členov manažmentu až v 29 % z vyriešených prípadov. Vzhľadom na tento katastrofálny vývoj sa čoraz viac firiem snaží zabrániť korupcii a sprenevere prostredníctvom prevencie a trestnoprávneho stíhania.
Spoluautor štúdie audítorskej spoločnosti Alexander Jakob považuje za hlavný problém fakt, že vedenie mnohých podnikov tieto údaje považuje za príliš nízke. A hoci vedia, že hospodárska kriminalita sa stáva čoraz akútnejším problémom súkromného aj štátneho sektora, neočakávajú ju vo vlastnej spoločnosti. Pritom dve tretiny všetkých páchateľov pochádzajú z ich vlastných radov, dodáva A. Jakob. Prevencia je však stále neveľmi uznávaný prostriedok boja proti ekonomickej kriminalite a približne len každý tretí podnik preveruje elektronické údaje v interných počítačových systémoch. Hoci sa zamestnanci veľmi často zúčastňujú na takýchto deliktoch, školenia v oblasti boja proti hospodárskej kriminalite organizuje ani nie 25 % spoločností a špeciálne telefonické linky pre anonymné tipy založila len každá ôsma firma.
Vývoj hospodárskej kriminality v Nemecku doslova berie dych. "Kým ešte pred 10 rokmi sme ako príklad uvádzali krajiny ako Nigéria, dnes máme dostatok prípadov pred vlastným prahom," povedal pre denník Die Welt riaditeľ Centra hospodárskej etiky Josef Wieland. Podľa prieskumu audítorskej spoločnosti KPMG v posledných rokoch sa viac než 60 % z tisícky najväčších nemeckých podnikov stalo obeťou hospodárskej kriminality. Príčina: úpadok firemnej morálky.
Nezávisle od tohto vývoja sa však časy pre podvodníkov prudko zhoršujú, keďže väčšina firiem sa na takéto prípady už nepozerá ako na "džentlmenský delikt" a nesnaží sa ich zatajiť. Skôr naopak, okamžite podáva trestné oznámenie. Spoločnosti sú oproti minulosti oveľa ochotnejšie prepustiť zamestnancov, ktorí sa previnili, a takíto ľudia už nemajú šancu robiť kariéru.
Riadenie podnikov na etických princípoch sa vzhľadom na množiace sa prípady stáva čoraz dôležitejším, keďže odhalenie korupčného prípadu má pre firmy nevypočítateľné dôsledky. Klienti totiž začnú obmedzovať svoje objednávky, na finančnom trhu sa zvykne objaviť skepsa a spoločnosť má problém získať nových schopných zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 20:45