StoryEditor

Richter pokorí Krku a Zentivu cez Poľsko

21.11.2007, 23:00
Najväčšia farmaceutická spoločnosť v Maďarsku Richter Gedeon (zastúpenie má aj na Slovensku) si budúcoročnou expanziou do Poľska a Ruska zabezpečí postavenie najsilnejšej farmaceutickej spoločnosti strednej a východnej Európe.

Nič na tom nezmení fakt, že chorvátska spoločnosť Pliva zvýšila svoju trhovú hodnotu, keď ju kúpila americká spoločnosť Barr.
V regióne preto stále viedla slovinská spoločnosť Krka a česká Zentiva. Na to, aby ich Richter Gedeon predbehol, si vybral práve Poľsko. "Richter chce využiť silu Poľska, ktoré je najsilnejším a najväčším trhom v Európe a táto transakcia z nás urobí lídra na stredoeurópskom trhu," zdôvodnil akvizíciu generálny riaditeľ maďarskej spoločnosti Erik Bogsch. Predaj na trhu generík v Poľsku pritom k roku 2005 predstavoval 1,4 miliárd eur, no podľa Bloombergu by toto číslo malo do roku 2010 stúpnuť až na 2,2 miliárd eur.
Firma chce na jar kúpiť stopercentný podiel poľskej spoločnosti Polpharma, za ktorú zaplatí 231 miliárd forintov (v prepočte 30,13 miliardy Sk), ako aj väčšinový 80,62-percentný balík akcií ruskej farmaceutickej skupiny Akrichin. S tou sa dohodla na cene 22 miliárd forintov.
Slabý domáci trh
Na akvizíciu potrebuje Richter Gedeon súhlas akcionárov, ktorý sa očakáva na mimoriadnom valnom zhromaždení 18. decembra, a súhlas maďarskej vlády. Tá totiž v spoločnosti vlastní štvrtinový balík. Ako však Bogsch už skôr poznamenal, neočakáva zo strany vlády žiadne problémy napriek tomu, že svoj zámer s ňou ešte nekonzultoval.
Ako tvrdí Bogsch, spoločnosť potrebuje expandovať aj pre slabý domáci trh, ktorý je okrem toho obmedzovaný rôznymi regulačnými opatreniami zo strany vlády. Len za prvých deväť mesiacov napríklad klesli tržby spoločnosti o 14,2 percenta na 23,43 miliardy forintov, konsolidovaný čistý zisk klesol dokonca až o 39 percent na 26,6 miliardy forintov.
Kľúčová akvizícia
Polpharma je po svojej privatizácii v roku 2000 najväčším výrobcom generických liekov v krajine. Richter Gedeon pritom nechce meniť stratégiu a zameranie poľskej spoločnosti, ktoré bude dopĺňať maďarský sortiment. Richter Gedeon vyrába a predáva lieky a prípravky zamerané na liečbu centrálneho nervového systému, srdcovo-cievnych a onkologických ochorení, ďalej gynekologické, gastrointestinálne a dermatologické prípravky, myorelaxanty, antidepresanty a protizápalové steroidy. Obrat Polpharmy v minulom roku dosiahol 339 miliónov dolárov.
Fakt, že si k poľskému lídrovi vybral ruskú skupinu, tiež nebola náhodná. Majiteľom Polhparmy je totiž spoločnosť Genefar, ktorá vlastní rozhodujúci balík akcií v ruskej skupine Akrichin. Šéf Genefaru Jerzy Starak, ktorý sa o prípravu akvizície zaslúžil, tiež zjavne nevyjde naprázdno. Stane sa Bogschovým zástupcom a Genefar zvýši svoj podiel v Richter Gedeone na 26,75 percenta. "Starak sa zaviazal, že v nasledujúcich piatich rokoch nepredloží žiaden akvizičný návrh, ak tak neurobí tretia strana," napísala agentúra Bloomberg.
Gedeon zrejme nebude nič meniť ani na zameraní ruskej spoločnosti. Hoci v Rusku už operuje od roku 1955, až do roku 1996 išlo zväčša o export vlastných výrobkov. V roku 1996 prvýkrát už začal vyrábať lieky vo vlastnom závode v Podmoskovsku. Získaním Akrichinu, ktorý je v prvej päťke najväčších ruských producentov liekov, rozšíri produkciu aj o 150 ďalších terapeutických a srdcovo-cievnych prípravkov. Spoločnosť mala v uplynulom roku obrat 63 miliónov dolárov a vďaka nej získa Richter Gedeon takmer päťpercentný podiel na ruskom trhu. Analytici pritom už teraz počítajú s tým, že na rozdiel od európskeho a amerického trhu je Rusko pre farmaceutické trhy nádejou. Do roku 2020 by sa mal totiž predaj zdvojnásobiť.

Porovnanie trhovej hodnoty stredoeurópskych firiem* (v mil. USD)
Krka 5188,40
Richter Gedeon 4100,31
Zentiva 2493,39
* k októbru 2007
Zdroj: Bloomberg, Krka, Richter Gedeon

Vizitka Richter Gedeon
- Farmaceutická spoločnosť vznikla v roku 1901.
- Akvizíciou poľskej Polpharmy a ruskej spoločnosti Akrichin zvýši svoju kapitalizáciu z troch na 5,3 miliardy dolárov, čím predbehne chorvátsku Krku a českú Zentivu.
-- Len tretinu z produktov umiestňuje na domácom trhu, zvyšok smeruje na trhy 80 krajín sveta (USA, Rusko, EÚ, Japonsko).
- Jej sortiment tvoria lieky a prípravky zamerané na liečbu centrálneho nervového systému, srdcovo-cievnych a onkologických ochorení, ďalej gynekologické, gastrointestinálne a dermatologické prípravky, myorelaxanty, antidepresanty a protizápalové steroidy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:06