StoryEditor

Najznámejší nájomníci

07.01.2008, 23:00

William Hewlett a David Packard
Absolventi Stanfordu William Hewlett a David Packard presťahovali svoju firmu z Packardovej garáže do Stanford Research Parku v Palo Alto. Ich spoločnosť Hewlett-Packard je dnes najväčším výrobcom počítačov na svete. Spoločnosť vznikla formálne už pred vojnou s počiatočnou investíciou 538 dolárov. Hewlett a Packard si vtedy "hodili mincu", aby sa dohodli, či sa bude ich podnik volať Hewlett-Packard nebo Packard-Hewlett. David Packard zvíťazil, no napriek tomu svoju vtedy ešte garážovú firmu nazvali "Hewlett-Packard Company". Akciovou spoločnosťou sa Hewlett-Packard stáva 8. augusta 1947 a na burzu vstupuje 6. novembra 1957.

Steve Jobs
Počítačová korporácia Apple, ktorú Jobs založil na sklonku 70. rokov so Stevom Wozniakom a Ronaldom Waynom, sídli v mestečku Cupertino. Apple sa preslávila ako výrobca osobných počítačov Macintosh pre masy s grafickým rozhraním ovládaným myšou.

Pierre Omidyar
Do roku 1995 bol obyčajným programátorom zo San José. Keď videl rýchly rozmach internetu, založil virtuálny aukčný dom. Nazval ho AuctionWeb a prvou vydraženou položkou bolo pokazené laserové ukazovadlo. Neskôr firmu premenoval na eBay. Táto ikona online obchodovania má sídlo v San José.

Larry Page a Sergej Brin
Ich internetový vyhľadávač Google dobyl svet. Spoločnosť v Mountain View a jej vyhľadávač každodenne obslúži stovky miliónov požiadaviek. Okrem webových stránok dokáže prehľadávať aj obrázky.

Gordon Moore a Robert Noyce
V roku 1968 založili v Santa Clare spoločnosť na výrobu polovodičov Integrated Electronics Corporation. Korporácia Intel, ktorej meno tvoria skratky pôvodného názvu, sa neskôr stala najväčším výrobcom mikročipov na svete.

Larry Ellison
Zakladateľ Oracle Corporation vybudoval svoju firmu v Redwood Shores a v roku 1979 ju presťahoval na Sand Hill Road v Menlo Parku. Spoločnosť dnes patrí k najväčším výrobcom databázového softvéru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 14:59