StoryEditor

Kia Motors zrejme predá závody

26.11.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Juhokórejská automobilka Kia Motors údajne plánuje v prvom polroku 2008 predať a následne si späť prenajať niektoré výrobné prevádzky, čo by jej mohlo vyniesť až 250 miliárd kórejských wonov. Informoval o tom juhokórejský denník Chosun Ilbo. "S cieľom zlepšiť finančnú situáciu plánuje spoločnosť predať časť aktív Kia Motors, vrátane výrobných liniek, niektorej lízingovej spoločnosti a zabezpečiť si tak hotovosť," tvrdia podľa denníka nemenovaní predstavitelia automobilky.
Kia, ktorej jeden zo závodov stojí aj pri Žiline, sa k správe zatiaľ nevyjadrila. Medzi pravdepodobných kupcov prevádzok patrí GE Capital, finančná divízia americkej spoločnosti General Electric. Hovorca slovenskej pobočky Kie Dušan Dvořák nepredpokladá, že takýto vývoj by sa mohol prípadne dotknúť prevádzky na Slovensku.
Druhá najväčšia juhokórejská automobilka Kia Motors vykázala v uplynulom kvartáli väčšiu stratu, ako čakala. Dôvodom boli slabé tržby. Kia Motors už avizovala, že sa jej nepodarí splniť tohtoročný cieľ prevádzkového zisku, a to pre vysoké náklady. Kia vlastní okrem slovenského závodu v Žiline aj závod na výrobu automobilov v Číne, pričom v súčasnosti stavia aj továreň v Spojených štátoch za takmer jednu miliardu dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:06