StoryEditor

Budúcnosť ekológie sa deje už dnes

20.12.2007, 23:00

Väčšinu dnešných ekologických technológií spája ich spoločná vlastnosť -- predpokladajú svoj rozmach v budúcnosti. Od automobilizmu, energetického využívania odpadov, znižovania emisií až po nové možnosti pod strechami úsporných domov.
Budúcnosť sa deje už teraz. Aj preto sa posledná časť seriálu o zelenom biznise venuje technológiám, ktoré vznikajú dnes, aby zajtra prinášali prospech životnému prostrediu.
Dosiaľ si ekologické technológie prevŕtali svoju cestu do mnohých oblastí priemyslu, služieb či bežného života. Automobilky prichádzajú s inováciami v motoroch, ktoré môžu v budúcnosti využívať elektrinu či vodík. Spoločnosť Nissan Motor oznámila, že do všetkých nových modelov bude postupne zavádzať aj merače spotreby paliva, aby tak pomohla zvýšiť povedomie o ekonomických jazdných návykoch.
Viaceré technológie začínajú od ekologickej osvety. V prípade nových Nissanov zobrazovanie spotreby údajne napomáha vodičom viac si uvedomovať dôsledky. Zavedenie meračov viedlo pri firemných skúškach uskutočňovaných japonskou spoločnosťou k zvýšeniu úspory paliva takmer o desať percent.
Ekologické drevené stavby sa rovnako dostávajú do centra záujmu verejnosti. Hoci stavanie s využitím napríklad slamy znie skôr ako utópia, opätovné používanie staronových ekologických materiálov súvisí najmä s úsporou energií. Vytvára sa tak zdravšie vnútorné prostredie domu a znižuje sa ekologický dosah pri výstavbe a likvidácii.
Reálne vyhliadky na nedostatok fosílnych palív nás nútia hľadať aj ich náhradné zdroje. Biomasa či získavanie energie zhodnocovaním odpadu sa pre Slovensko môžu stať energetickým riešením budúcnosti. Potenciál nachádzame aj v produkcii ekologických potravín, ktoré u nás naznačili svoju éru už pred siedmimi rokmi. Budúcnosť sa na pozadí týchto technológií aj v oblasti svetelných zdrojov môže zdať svetlejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 13:15