StoryEditor

Poľsko -- mekka záhradných trpaslíkov

02.11.2005, 23:00

Poľský rodinný podnik Malpol v mestečku Nowa Sol sa stal svetovou jednotkou vo výrobe záhradného gýču. Medzi plastovými kravami a býkmi, odliatkami Jamesa Deana a dobrácky sa pozerajúcimi žirafami má svoje pevné miesto najznámejšia záhradná postavička -- trpaslík.
Firma vznikla v roku 1993, keď výrobcovia záhradných trpaslíkov vyrastali ako huby po daždi. Kým Nemec Philip Griebel vyrobil prvého keramického trpaslíka na svete už v roku 1873, v Poľsku sa táto postavička postarala o rozruch až po roku 1989. Keď začiatkom 90. rokov zbankrotovali dvaja najdôležitejší zamestnávatelia v regióne, náhle sa na ulici ocitlo 9 000 obyvateľov mestečka, čiže asi polovica populácie v aktívnom veku. "Boli sme hodení do ľadovej vody trhového hospodárstva a prežili sme vďaka záhradným trpaslíkom," spomína starosta Wadim Tyszkiewicz.
Obyvatelia 42-tisícového mesta boli nútení hľadať si novú obživu a čoskoro ju našli, keď sa po zjednotení Nemecka vo východnej časti prudko zvýšil dopyt po trpaslíkoch. "Či v pivniciach, alebo garážach, ľudia odlievali trpaslíkov a predávali za hranicu," hovorí Tyszkiewicz. "Trpaslíci nám pomohli prežiť ťažké časy transformácie."
Odvtedy počet nowosolských výrobcov klesol z 300 zhruba na 40. Prežili iba tie firmy, ktoré si mohli dovoliť nakúpiť technológie a vývoj produktov pre nové exportné trhy. Malczuk teraz do celého sveta vyváža aj plastové kravy. Či v Zürichu, Tokiu, Prahe, alebo Bratislave, každá pestrofarebná krava v rámci Cowparade pochádza práve z Nowej Soli.
Hoci sa paleta produktov zmenila, nowosolská brandža s približne tisíckou zamestnancov je stále najväčším výrobcom trpaslíkov na svete. A hoci 35-percentná nezamestnanosť ešte stále dosahuje dvojnásobok národného priemeru, o mesto už prejavili záujem zahraniční investori. Radnica uprednostňuje autododávateľov, no starosta na záchrancu mesta so špicatou čiapkou nezabúda a chce mu dokonca venovať múzeum. "Všetko sa tu začalo záhradným trpaslíkom," vysvetľuje Tyszkiewicz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:38