StoryEditor

Británia zdvojnásobila daň na letenky

01.02.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

V Británii sa od včerajšieho dňa o sto percent zvýšila daň na letenky. Týka sa všetkých cestujúcich odlietajúcich z britských letísk, teda aj tých, ktorí si letenky kúpili predtým, než minister financií daň zvýšil. Väčšina leteckých spoločností pohrozila, že ten, kto daň nedoplatí, nebude môcť odletieť. Iba British Airways oznámili, že nedoplatok dane za cestujúcich uhradia samy.
Daň sa platí pri každom odlete z britského letiska, takže cestujúci, ktorí letia na domácich linkách, ju môžu platiť dvakrát. Daň predstavuje 10 libier (takmer 528 Sk) na miestne linky a linky po Európe a zvyšuje sa až na 80 libier pre cestujúceho v prvej triede do zámoria.
Minister financií odôvodnil zvýšenie dane ekologickými pohnútkami -- cestujúci by mali podľa neho platiť viac za to, že si zvolili prostriedok, ktorý poškodzuje životné prostredie. Kritici dane z radov ekológov však tvrdia, že je stále príliš nízka na to, aby odradila ľudí od cestovania a prvé včerajšie reakcie cestujúcich nízkonákladových spoločností to aj potvrdili. Mnohí pritom pochybujú, že suma vybraná na daň sa aj použije na ochranu životného prostredia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 04:25