StoryEditor

AUA zvýši palivový príplatok

24.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Po nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa aj rakúska Austrian Airlines-Gruppe (AUA) zvýši palivový príplatok pre nákladnú dopravu. Začiatkom septembra sa zvýši z 0,40 eura na 0,45 eura za kilogram, v prepočte 17,40 Sk, uviedla v pondelok pre rakúsku agentúru APA hovorkyňa AUA. Lufthansa taktiež oznámila zvýšenie palivového príplatku pri zásielkach z 0,45 eura na 0,50 eura.
AUA v súčasnosti neplánuje zvýšenie palivového príplatku pri osobných letoch. Ten je 9 eur pre krátke a stredné lety a 37 eur pre diaľkové lety. Vývoj cien ropy a reakcie konkurencie "budeme pozorne sledovať", povedala hovorkyňa AUA. Šéf AUA Vagn Sörensen minulý týždeň nevylúčil ďalšie možné zvýšenie príplatkov.
Naposledy zvýšila AUA palivový príplatok 8. júla (zaviedla ho v máji 2004). Dovtedy účtovala pre krátke a stredné trasy dodatočne 7 eur, pre diaľkové 27 eur.
Aj nemecká Lufthansa zvyšuje po druhý raz za posledné dva mesiace palivový príplatok pre transport nákladu. Od 5. septembra sa zvýši z 0,45 eura na 0,50 eura za kilogram nákladu. Je to doteraz najvyššie zvýšenie palivového príplatku Lufthansy. Tá naposledy zvýšila príplatok pre nákladnú dopravu 11. júla. Pri osobných letoch nateraz zvýšenie palivového príplatku neplánuje. "Samozrejme, budeme pozorovať trh," povedala hovorkyňa spoločnosti. Naposledy zvýšila letecká spoločnosť príplatky začiatkom júla pre diaľkové lety z 27 eur na 37 eur a pre krátke trasy zo 7 eur na 9 eur. Informovala o tom rakúska agentúra APA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 16:04