StoryEditor

Kontrakty na Baltský plynovod budú čoskoro

28.09.2005, 00:00
Približne dva týždne po veľkolepom podpise dohody o výstavbe plynovodu popod Baltské more z Ruska do Nemecka oznámila ruská plynárenská spoločnosť Gazprom, že už začiatkom budúceho roka podpíše prvé kontrakty o dodávke zemného plynu touto trasou.

Približne dva týždne po veľkolepom podpise dohody o výstavbe plynovodu popod Baltské more z Ruska do Nemecka oznámila ruská plynárenská spoločnosť Gazprom, že už začiatkom budúceho roka podpíše prvé kontrakty o dodávke zemného plynu touto trasou. "Predbežne plánujeme prepravovať cez Baltský plynovod 18 miliárd m3 suroviny a kontrakty v tomto smere podpíšeme už začiatkom roka 2006," uviedol pre ruskú agentúru Interfax generálny riaditeľ exportnej dcéry Gazpromu, Gazexport, Alexander Medvedev.
V súčasnosti sú hlavnými partnermi v plánovanom konzorciu na výstavbu plynovodu Gazprom a nemecké spoločnosti BASF cez svoju dcérsku firmu Wintershall a energetický koncern E.ON. Gazprom v ňom bude kontrolovať 51 percent a BASF a E.ON po 24,5 percenta. Posledný termín na vstup do konzorcia je marec 2006.

Baltik nie je ohrozený
Priamu trasu vedenia plynovodu Rusi zatiaľ neurčili, no geológovia už predbežne vyhotovili niekoľko štúdií o vhodnosti vedenia potrubia po dne Baltského mora. Po protestoch Poliakov, ktorí ťažko niesli dohodu Nemcov a Rusov obísť Poľsko pri výstavbe nového plynovodu, sa ozvali litovskí ekológovia. Podľa nich je plynovod nebezpečný pre tamojšiu morskú faunu. Ruskí morskí biológovia však nevidia v projekte nič nebezpečné a poukazujú na fakt, že omnoho náročnejšie podmienky boli pri výstavbe plynovodu Modrý plameň (Blue Stream) popod Čierne more, ktoré je hlbšie a kde boli aj väčšie geologické prekážky. "Nový plynovod bude ležať na dne Baltského mora. Nie je jasné, aké problémy by ho mohli sprevádzať. Omnoho náročnejšia stavba Blue Stream v Čiernom mori funguje už dva roky a bez problémov. Pri Blue Stream sa navyše muselo prechádzať cez omnoho komplikovanejší terén než je v Baltskom mori a pri projekte sa počítalo aj s možnými zemetraseniami, čo by v Baltiku bola vzácnosť," povedal Michail Flint z Inštitútu pre štúdie oceánov pri Ruskej akadémii vied.

Poľsko zostrí tón
Napätie za plynovod a dohodu medzi Nemcami a Rusmi môže podľa analytikov ešte zvýšiť nástup novej poľskej vlády. Cez víkend vyhrala v Poľsku s vysokým náskokom pravica, ktorá chce omnoho tvrdšie presadzovať záujmy krajiny. Aj Rusi podľa denníka Kommersant počítajú s ešte otvorenejšími protiruskými náladami, ktoré okrem sporov za druhú svetovú vojnu a útoky na Rusov v Poľsku, a naopak, Poliakov v Rusku, vyhrotil aj plánovaný plynovod. Ten bude konkurenciou plynovodu Jamal smerujúcemu z Ruska cez Poľsko do západnej Európy. Jeho výstavbu neovplyvní ani prehra Gerharda Schrödera v predčasných parlamentných voľbách, pretože víťazná CDU sama výstavbu schvaľuje s tým, že plynovod zlepší zásobovanie Nemecka zemným plynom. V krajine očakávajú v nasledujúcich rokoch zvýšený dopyt po energiách a súčasné kapacity plynovodov smerujúcich do Nemecka ho nepokryjú.
Omnoho zmierlivejší sú vo vzťahoch k Rusku Ukrajinci. Po zmene na poste predsedu vlády nový premiér Jurij Jechanurov už dal najavo, že jeho prvá cesta povedie do Moskvy, aby s ruskou stranou prerokoval dodávky a ceny zemného plynu. Vedenie Gazpromu, ktoré ešte nedávno varovalo pred zvýšením cien pre Ukrajinu, Gruzínsko a pobaltské štáty na úroveň cien, ktoré sú bežné pri dodávkach pre Európu, uviedlo, že je "ochotné udržať na Ukrajine súčasné ceny za plyn". Tie sú momentálne štyrikrát nižšie ako priemerné európske ceny. Ako uviedol denník Kommersant-Ukraine, z ktorého citovala stránka MosNews, nemenovaný predstaviteľ Gazpromu povedal, že Gazprom udrží nízke ceny výmenou za súhlas ukrajinskej vlády vytvoriť konzorcium, ktoré bude spoločne spravovať systém ukrajinských plynovodov.

Nemci počítajú s hlavným kontraktom
Plynovod sa ešte stavať nezačal, no Nemci už teraz počítajú s tým, že rúry pre toto obrovské dielo budú vyrábať oni. Ako uviedol na svojej internetovej stránke denník Gazeta, ruské spoločnosti totiž len nedávno začali vyrábať rúry s väčším priemerom a nemôžu samy celý projekt zabezpečiť. Aby tender na dodávku rúr vyhrali ruské firmy, muselo by ísť o výsostne politické rozhodnutie. S tým počíta aj nemecká firma Salzgitter. Jej šéf Wolfgang Leese minulý týždeň vyhlásil, že ráta so získaním hlavnej časti kontraktu na dodávku rúr pre Baltský plynovod. Ruské ministerstvo energetiky však zatiaľ považuje vyhlásenia Nemcov za predčasné a analytici sú presvedčení, že aj keď šance Nemcov sú vysoké, ruské úrady budú chcieť, ak to bude možné, uprednostniť domáce spoločnosti.

Gazprom očakáva rýchlu liberalizáciu akcií
Plynárenský monopol vyzval v týchto dňoch ruskú vládu, aby naraz liberalizovala obchodovanie s jeho akciami, a nie postupne. Pri rozširovaní svojich aktivít do rôznych sektorov hospodárstva sa o akcie Gazpromu zaujíma čoraz viac domácich aj zahraničných investorov. Aj keď firma kontroluje pätinu svetových zásob plynu, je kótovaná len na burze v Petrohrade a niekoľkých ďalších provinčných burzách. Ak by jej akcie však ruská vláda liberalizovala naraz, katapultovala by sa na 2. miesto v kľúčovom indexe nastupujúcich trhov Morgan Stanley Capital International, hneď za juhokórejskú Samsung Electronics.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 13:24