StoryEditor

B Four chce licenciu za 400 miliónov

28.07.2006, 00:00

Konzorcium B Four zatiaľ ako jediné predstavilo svoju ponuku na licenciu tretieho mobilného operátora. Okrem neho ju pred dvoma týždňami Telekomunikačnému úradu doručili aj česká Telefónica a rakúsky mobilkom. Konzorcium B Four tvoria České Radiokomunikace a slovenská finančná skupina Penta.
Deväťčlenná výberová komisia úradu ponuky skúma od minulého pondelka. Podľa predsedu úradu Milana Luknára rozhodne začiatkom budúceho týždňa. Hoci cena hrá podľa stanovenej váhy piatich kritérií až poslednú úlohu, B Four ponúklo až štvornásobok povinného minima. Za licenciu je ochotné zaplatiť 400 miliónov korún. Ako a na aké sumy znejú ponuky dvoch zvyšných uchádzačov o licenciu, nie je známe.
B Four chce v prípade víťazstva vo výberovom konaní slovenským zákazníkom ponúknuť neobmedzený počet voľných minút na hovory vo vlastnej sieti za cenu niekoľkosto korún mesačne. "Sme schopní priniesť dramatický pokles cien za minútu hovoru," sľubuje investičný riaditeľ Penty Marek Ondrejka.
Konzorcium má v pláne do deviatich mesiacov od získania licencie pokryť signálom pätinu Slovenska. Konzorcium navyše sľúbilo, že svoju sieť otvorí virtuálnym mobilným operátorom, ktorí by prispeli k rozšíreniu konkurencie. Okrem toho plánuje digitálnu televíziu v mobile. "Systém už v Česku testujeme a chceme ho dodávať všetkým trom operátorom," uviedol generálny riaditeľ Českých Radiokomunikácií Miroslav Čuřín.
Hoci sú České Radiokomunikace najmenším z trojice potenciálnych nových operátorov, Marek Ondrejka z Penty si nemyslí, že by boli najslabšie. "Počet aktivovaných SIM kariet totiž nepovažujem za vlastnosť, podľa ktorej sa má vybrať tretí operátor. Dôležité je to, čo vieme priniesť na trh. Napríklad, keď vstupoval Oskar na český trh, nemal žiadne skúsenosti s prevádzkou, ale aj napriek tomu bol úspešný," dúfa Ondrejka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 08:15