StoryEditor

Mäso z Tesca a Jednoty je u prokurátora

Ministrovi pôdohospodárstva Zsoltovi Simonovi došla trpezlivosť. Včera ráno doručil generálnej prokuratúre trestné oznámenia na neznámych páchateľov v súvislosti so skladovaním mäsa v obchodnom dome Tesco na Kamennom námestí v Bratislave a v supermarkete Terno v bratislavskom Auparku.

Kontrolné nákupy
Podanie trestného oznámenia odôvodnil nálezom inšpektorov zo 6. marca, ktorí v Terne našli pokazené morčacie mäso. O týždeň si tam kúpil morčacinu osobne minister a zistil, že aj tá je pokazená. Tento prípad je podľa neho "jasným príkladom porušovania obchodných princípov".
V súvislosti s Tescom minister zdôraznil, že zoznam nálezov inšpektorov je v tomto obchodnom reťazci rozsiahly. Medzi hlavné nedostatky patrí predávanie zapáchajúceho mäsa, jeho skladovanie na miestach, kde by malo byť mäso určené na grilovanie, ale aj predaj potravín po lehote spotreby.
Simon predpokladá, že príslušné orgány zistia, že išlo o úmyselné trestné činy, za ktoré môže súd vymerať aj niekoľkoročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Ak sa to dokáže, je pripravený podať trestné oznámenia aj na ďalšie obchody.


Jednota: Za chyby zodpovedá iná firma
Predseda predstavenstva spotrebného družstva Coop Jednota, pod ktorý patrí predajňa Terno, Adrián Ďurček, sa bráni. Spoločnosť má podľa neho písomné vyhlásenie, že za mäso, ktoré bolo v predajni v čase kontroly, zodpovedá výrobca -- spoločnosť Coopex, ktorá si už priznala chybu.
Coop Jednota už vypovedala Coopexu zmluvu. Výrobcovi mäsa tak vznikli obrovské škody, pretože väčšinu svojich mäsových výrobkov predával do predajní potravín Coop Jednoty. "Je možné, že vypovedanie zmluvy bude mať pre Coopex likvidačný následok," uviedol Ďurček.
To, že šéf rezortu pôdohospodárstva podal trestné oznámenie v súvislosti s predajňou Tesca na Kamennom námestí, sa hovorkyňa slovenskej vetvy obchodného reťazca Tesco Stores Oľga Hrnčiarová dozvedela až po telefonáte redaktorky HN. "Mne to oficiálne nikto nedal vedieť, dozvedám sa to až od vás," reagovala Hrnčiarová.

Politická nevôľa
"Nech orgány činné v trestnom konaní dokážu, kde je ten ľudský faktor, ktorý zlyháva a na ktorý sa obchodníci po kontrolách stále odvolávajú," vyhlásil Simon.
Ministrovi sa v uplynulých mesiacoch nepodarilo presadiť v parlamente novelu zákona o potravinách, ktorá mala sprísniť postihy. Chcel do nej dostať zásadu trikrát a dosť, podľa ktorej by mohla inšpekcia po treťom hrubom porušení predpisov prevádzku definitívne zatvoriť.
Okrem toho presadzoval aj zvýšenie maximálnej finančnej sankcie z terajšieho jedného na 50 miliónov korún. "Minulý týždeň politické grémium Národnej rady odmietlo zaradiť novelu na rokovanie parlamentu. Nemienim však trpieť maniere obchodníkov, ktorí kvôli väčšiemu zisku ohrozujú zdravie občanov," dodal minister.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 04:50