StoryEditor

USA sa nechcú vzdať škodlivých pesticídov

29.11.2005, 23:00
Spotrebitelia často obdivujú obchodné regály naplnené šťavnatými rajčinami a čerstvými jahodami, ktoré im dávajú šancu nakúpiť čerstvé ovocie alebo zeleninu ešte pred ukončením sezóny. Ale práve tieto produkty poškodzujú zdravie zamestnancov poľnohospodárskeho sektora v USA.

Spotrebitelia často obdivujú obchodné regály naplnené šťavnatými rajčinami a čerstvými jahodami, ktoré im dávajú šancu nakúpiť čerstvé ovocie alebo zeleninu ešte pred ukončením sezóny. Ale práve tieto produkty poškodzujú zdravie zamestnancov poľnohospodárskeho sektora v USA.
Tí poukazujú na to, že pestovanie napríklad krásnych, ukážkových jahôd, im vážne poškodzuje zdravie -- bolesti hlavy sú spojené s poškodzovaním zraku a halucináciami. Tieto problémy im po niekoľkých rokoch práce na poliach spôsobil metylbromid, pesticíd, ktorý ochraňuje bobuľovité plody pred škodcami s mimoriadne dlhodobým efektom, informovala agentúra Associated Press.
Na škodlivé účinky pesticídu sa však sťažujú aj obyvatelia, ktorých domovy susedia s farmami. Tí upozorňujú, že tento pesticíd uniká z polí aj do ovzdušia a dýchaním sa im dostáva do pľúc. Využívanie metylbromidu v USA dnes vážne znepokojuje aj ostatnú časť sveta.
Ostatné národy len s nevôľou sledujú, ako USA aj naďalej vo veľkom využívajú zdraviu škodlivý pesticíd pri ochrane rajčín, jahôd, papriky, vianočných stromčekov a ostatných plodín, a to aj napriek tomu, že podpísali medzinárodnú dohodu o zákaze používania pesticídov s výnimkou vyskytnutia sa mimoriadnych okolností, ale aj to platí len do roku 2005. Tieto pesticídy nielen vyčerpávajú pôdu, ale môžu vážne poškodiť ľudský nervový systém.
Administratíva amerického prezidenta Georgea W. Busha sa aj napriek protestom vytrvalo usiluje presadiť využívanie metylbromidu minimálne do roku 2008 prostredníctvom výnimiek. Administratíva sa zároveň nechala počuť, že ani v prípade, ak pristúpi na znižovanie využívania zdraviu škodlivých pesticídov, to ešte neznamená, že ich využívané množstvo budú USA každoročne automaticky znižovať. Dôvodom tohto prístupu je, že pestovatelia rajčín na Floride alebo papriky v Georgii by potrebovali asi miliardu dolárov, ak by chceli pesticídy nahradiť alternatívnymi organickými produktmi, ktoré sú pre nich nielen príliš drahé, ale navyše neobsahujú také účinné chemické látky na ochranu plodín ako pesticídy, upozornila Reggie Brownová, zástupkyňa pestovateľov rajčín na Floride.
USA podpísali Montrealský protokol stanovujúci zásady ochrany ozónovej vrstvy Zeme a postupnej redukcii používania prostriedku na ochranu rastlín metylbromidu. Podľa názoru odborníkov narúša tento pesticíd ozónovú vrstvu okolo Zeme. Od podpísania dohody sa však USA usilujú ostatné štáty presvedčiť, aby americkým farmárom aj naďalej umožnili používať pesticídy.
Americká centrála Asociácie pre kontrolu pesticídov zaznamenala od roku 1999 do roku 2004 až 365 prípadov otravy metylbromidom. Celkový počet poškodených v USA sa však nedá presne zmapovať, pretože mnohí farmári často nevyhľadávajú lekársku pomoc. Navyše zamestnanci na farmách sa na poškodené zdravie nesťažujú, pretože sa obávajú straty zamestnania. Pestovatelia však argumentujú, že napriek miliónom dolárom vynaložených na výskum, zatiaľ žiadna alternatíva nie je pri ochrane pestovaných produktov taká účinná ako práve metylbromid. Navyše sú presvedčení, že pokiaľ používajú správny postup, ani tieto pesticídy nie sú zdraviu škodlivé.
Okrem farmárov vyvíjajú tlak na Bushovu vládu najmä producenti metylbromidu, napríklad spoločnosť Albemarle Corp., ktorá, mimochodom, prispela na Bushovu predvolebnú kampaň a jeho strane za posledných šesť rokov viac než 420-tisíc dolárov.
Súčasné zásoby metylbromidu v USA sú tajomstvo. Podľa niektorých ochranárskych organizácií však zásoby pesticídov prekračujú 11-tisíc ton.

Metylbromid poškodzuje ozónovú vrstvu

Metylbromid je látka, ktorá sa používa v pesticídoch a ako prísada do palív. Z nej sa uvoľňuje bromín, ktorý má na ozón šesťdesiatkrát ničivejšie účinky než freóny. Členské štáty únie musia od roku 2001 Európskej komisii hlásiť presné množstvo metylbromidu, ktoré použili a za akým účelom. Rovnako sú povinné informovať EK o opatreniach, ktoré prijali na obmedzenie používania tejto látky. Metylbromid môžu členské krajiny v súčasnosti využívať na niektoré zvláštne účely, avšak všetkých 25 členských štátov spolu nesmie prekročiť množstvo tisíc ton za rok. Niektoré štáty, ale najmä USA, sa usilujú o zmiernenie limitov na používanie metylbromidu. "Niektoré štáty požadujú nielen zmiernenie limitov, dokonca chcú zvýšiť produkciu týchto látok, ktoré by mali byť podľa dohody z Montrealu maximálne zredukované," pre mediálnu spoločnosť BBC to uviedol David Doninger z amerického Výboru na ochranu prírodných zdrojov. Farmárom, ktorí sa nadýchajú výparov metylbromidu, hrozia bolestivé kŕče, môžu upadnúť do kómy, majú nervovosvalové a zmyslové problémy, v horších prípadoch môže metylbromid spôsobiť aj smrť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 11:52