StoryEditor

Vstupnú bránu do Tatier opravujú počas sezóny

Dostať sa v lete verejnou dopravou do Tatier je oddnes ťažšie, ako býva zvykom. V polovici letnej turistickej sezóny sa štátne Železnice SR aj súkromný autodopravca SAD Poprad rozhodli začať rekonštruovať svoje stanice. Cestujúci vystúpia z vlakov a autobusov v podtatranskej metropole prakticky na staveniskách.

Výluka 133 dní
Železničnú stanicu začali stavbári rozkopávať dnes. Intenzívne rekonštrukčné práce potrvajú do konca novembra. V ich dôsledku dôjde k 133-dňovej výluke železničnej dopravy, informovala hovorkyňa železníc Nela Blašková. Počas prác budú na stanici k dispozícii len tri dopravné koľaje a tri dočasné sypané nástupiská.
Nižšia priepustnosť stanice spôsobuje päť- až desaťminútové meškanie vlakov na trase z Košíc do Žiliny. Smerom na Plaveč a Tatranskú Lomnicu vlaky nepremávajú vôbec a v úseku do Studeného Potoka premáva náhradná autobusová doprava. Po začiatku školského roka budú náhradné autobusy premávať na celom úseku z Popradu do Kežmarku. Pre opravy navyše nie je možná preprava imobilných cestujúcich.

Nové chodníky a cesty
Autodopravca SAD Poprad si na turistickú sezónu naplánoval menej ambicióznu rekonštrukciu ako železnice. Zrekonštruovať chodníky a cesty na stanici a opraviť nástupiská chce do konca júla. Autobusy na stanicu normálne premávajú, cestujúci však majú obmedzený priestor na pohyb.
Termín rekonštrukcie samotnej budovy autobusovej stanice, čakární a administratívnych priestorov je podmienený vyrovnaním vlastníckych vzťahov k budove, o ktorej časť sa dopravca súdi s Podtatranskými reštauráciami. Povedal to Peter Štefány, riaditeľ SAD Poprad.

Hanba mesta
Radnica je rada, že sa stanice konečne začali modernizovať. "Autobusová stanica je hanbou celého mesta. Ľudia veľmi kriticky hodnotia jej stav a sťažujú sa nám," hovorí Anton Danko, primátor Popradu. Radnica podľa neho už niekoľko mesiacov tlačila na autodopravcu, aby začal s rekonštrukciou.
"Nechceme len kozmetické úpravy, ale komplexnú opravu stanovíšť, hlavnej budovy aj okolia," dodáva primátor. Mesto prispeje na úpravu príjazdových ciest sumou 800-tisíc korún. Celá prvá etapa modernizácie autobusovej stanice v Poprade vyjde na sedem miliónov.

Cieľom je kvalita
Modernizácia železničnej stanice je nepomerne drahšia. Celkové náklady na stavbu dosahujú 858 miliónov, z ktorých tri štvrtiny zaplatí Európska únia a zvyšných 25 percent doplatia slovenskí daňoví poplatníci cez štátny rozpočet. Výsledkom by malo byť zvýšenie bezpečnosti a kultúry cestovania.
Na stanici Poprad-Tatry pribudnú tri nové nástupištia so zastrešením, podchody pre cestujúcich, nadchod a prepojenie nástupíšť s prestupovou halou Tatranskej elektrickej železnice, výťahy a eskalátory, nový kamerový systém, nové oznamovacie a hodinové zariadenia a lavičky. Zrekonštruujú sa tiež koľaje a traťová technika.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 06:08